A Magyar Mozgalom képződmény (II.rész)

A szónoklás bűvészei: Joó Horti és Mengyán; az ellentmondás mesterei: Maglai és Kókai

A Magyar Mozgalom tagsága számos értelmiségit tudhat a sorai között, ezt ezidáig sem vitatta senki.  A jogászok, tanárok, újságírók, színészek, pszichológusok és meseterapeuták egyvelege igazán komoly, megalapozott fellépésre enged következtetni.

Az első sajtótájékoztató során már érezhető volt, hogy az MM felszólalói (bizonyos szempontból) kifinomultan és magas szinten művelik a szónoklat művészetét:  mondataik többszörösen összetettek, nyelvileg bonyolultak, ám ez korántsem jelent egységes álláspontot. Az előző írásomban már szóltam arról, hogy a társelnökök gyakran nincsenek közös állásponton. Láthattuk azt is, hogy az MM más vezetői  is ellentmondásokba ütköznek,  és olykor önmaguknak is ellent mondanak. 

Erre példa az, amikor Maglai Jenő azt nyilatkozza, hogy ,,Nem látok semmi rosszabb abban, ha a választások után koalícióra lépjünk az SZHP-vel.”[1],

miközben az MM sajtótájékoztatóján Kókai Péter ezzel ellentétes kijelentést tesz, hiszen nehezen tudja elképzelni az együttműködést a Szerb Haladó Párttal.[2]

Mondanom sem kell, hogy az ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel mennyire összezavarják saját tagjaikat, ahogyan szimpatizánsaikat is, ami egyértelmű bizonytalansághoz vezet.

Az elhangozott ellentmondások sokasága annak tudható be, hogy sokan a felszólalók közül nem mozognak otthonosan a politika talaján,  és hát az sem előny, hogy civil szervezetük nagy mozgásteret, szabadságot biztosít a számukra. 

Mindezt azért vezettem fel, hogy rámutassak arra, hogy milyen és mekkora hiányosságai vannak annak, ha egy civil szervezet pártnak adja ki magát.

Mint mondani szokták, a politika is egy szakma, és mint minden szakmát, ezt is tanulni kell és muszáj.

Ime néhány példa arra, amikor a magasan képzett  MM „politikusok” nem figyelnek oda nyilvános szereplésükkor: Joó Horti Lívia egy interjúban meggyanúsítja Pásztor Istvánt, hogy  erőteljesen decentralizál[3] , aminek semmi értelme, Mengyán Pletikosić Ildikó pedig nem veszi észre, hogy a párt közgyűléséről kérdezik az interjúban[4]. Ha gyakorlott politikus lenne,  itt ki kellett volna javítania a riporternőt, hiszen az MM legfőbb álláspontja az, hogy ők nem párt, hanem civil szervezet!

Lehet, hogy ezek apróságok, ami mellett elmennénk normál esetben, de a politika az nem ilyen. Itt minden hiba végzetes lehet.

Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a VMSZ politikusai folyamatosan képzik magukat. A VMSZ Ifjúsági fórum tagjai is számos képzésen, szemináriumon vesznek részt, amit a közösségi oldalukon is nyomon lehet követni[5][6], hiszen ezt is időben kell kezdeni. Ezek a tréningek arra jók, hogy valós helyzetekben használni tudják a politikai eszközöket, érveljenek, hogy megtanulják átadni a választópolgárnak üzenetüket. Hisz tudjuk, egy véletlen elszólás miatt könnyen mémmé változhat valaki, s az igen kellemetlen tud lenni.

A következő részben listát állítunk Magyar Mozgalom módra.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon