A Magyar Mozgalom képződmény (III. rész)

A tapasztalat mindig pótolhatatlan

Jó Reggelt Vajdaság

A Magyar Mozgalom közgyűlése megszavazza, hogy indulnak a választásokon. Ebben semmi meglepő nincs, mindenki számított is rá.

Pál Károly már a nyáron jelezte egy interjúban, hogy mi is a baj a VMSZ-ből kivált „nagyágyúk” hozzáállásával.[1]  Pál ekkor elég diplomatikusan fogalmazott, de azért mindenki számára érthető dolgokat mondott ki. A VMSZ-ben voltak és vannak, akik hozzák a szavazatokat és voltak, akik csak learatták a kemény munka gyümölcsét, akik a különböző pozíciók bársonyfoteljaiban élvezték a kényelmet.

Amikor ezt az állapotot nem lehetett tovább fenntartani, a két fél egymásnak feszült. Abban, úgy gondolom, egyet kell értenünk,  hogy ahhoz, hogy olyan szakértő politikusok, mint Korhecz Tamás vagy Varga László politizálni tudjanak, kellenek szavazatok is.  Ezeket a szavazatokat viszont olyanok tudják hozni, mint Pásztor Bálint, Fremond Árpád, Kovács Elvira, valamint azok a politikusok, akik állandóan terepen vannak, akik a szavazókkal találkoznak, akik beszélgetnek a polgárokkal, mint Pelt Ilona vagy Újhelyi Nándor.  Azt hiszem, mindkét típusú politikusra szükség van egy pártban.

A szavazók megmozgatásáért, a terepi munkáért nem jár rivaldafény. De ismerni kell a módszert, és ennek is van egy rendszere, amit ha nem ismer a szervezet, akkor könnyen a vesztébe rohan. A Magyar Mozgalom ezt a rendszert nem ismerte, hiszen ilyet önállóan nem csináltak, ezért valóban meggyűlt a bajuk. A tapasztalat bizony pótolhatatlan.

Az MM, felismervén ezen hiányosságukat, úgy döntött, hogy szövetkezik a VMDK-val, amely párt, bár híján van a karizmatikus poltikusoknak, de legalább jártas a választások lebonyolításában. Ha Csonka Áron autója nem robban le... Viszont, ismerjük el, a realitás teljesen más.

A VMSZ négy nap alatt 11 ezer aláírást begyűjtött, pontosság, lelkesedés, belső erőfeszítés.

Az MM-nek még meg kellett küzdenie a VMDK-val a tárgyaló asztalnál: felhatalmazások, listák neve, pozíciók szétosztása stb. Az eredmény az lett, hogy ahány község, annyi listanév és megannyi probléma. Az aláírások gyűjtése lassan haladt, az emberek nem jöttek maguktól, hívogatni kellett őket.

Először Óbecsén jött össze a megfelelő számú aláírás, amit a VMSZ megtámadott.

A Magyar mozgalom (ekkor már a mozgalom kisbetűvel írva) becsempészte a civil szervezete nevét a listára ügyesen. Sokat gondolkodhattak ezen a csavaron, hiszen az önkormányzati választásokról szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy a pártok, azok koalíciói és a polgári csoportosulások hogyan vehetnek részt a választásokon, amiből egyértelműen levezethető, hogy ha a Magyar Mozgalom, mint polgári csoportosulás indul a választáson, akkor azt nem teheti meg koalícióban. Tehát a VMDK lépett koalícióra a HDK-val, hogy a lista neve szabadon legyen választható.

Végül is, a közigazgatási bíróság a mozgalmasoknak adott igazat,  de ez elég volt ahhoz, hogy leálljanak az aláírásgyűjtéssel egy darabig, mert ekkor már a bizonytalanság a tetőfokára hágott.

Ezek után sorra álltak föl a választási listák a vajdasági községekben, ahol indulni szándékoztak, ráadásul mindehol más névvel. A legnagyobb meglepetés a szabadkai lista lett, ahol vegyes nemzetiségű jelölteket sikerült mozgalmi csatasorba állítani, el(le)(ki)hagyva a magyart a mozgalomból.

Az annyira sokszor hangoztatott magyar alternatíva hirtelen horvát és szerb alternatívává is vált. Kishegyes községben pedig a demokrata párttal közösen indultak volna a választáson, de azt elügyetlenkedték, és ezúttal már a bíróság sem segített.[2]

A következő részben pecsételünk.

 

 

 

 

[1]                                                                                                                    http://www.magyarszo.com/hu/2798/kozelet_politika/131643/Szeml%C3%A9letv%C3%A1lt%C3%A1s-a-VMSZ-ben.htm

[2]                                                                                                                    http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/20002/Kishegyesen-negy-lista-indulhat-az-onkormanyzati-valasztasokon.html

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon