A Magyar Mozgalom képződmény (I. rész)

Ahol a politikai tisztség NEM vállalása azt jelenti, hogy indulni a választáson kormányfői tisztségre pályázva

magyarmozgalom.rs

Mivel a vajdasági magyar politikai paletta egy újfajta jelenséggel szembesült a nyár óta, ezért szeretném egy kicsit áttekinteni, hogy mi is a Magyar Mozgalom (MM vagy Mm - de majd erre is kitérek) és miért buktak bele olyan gyorsan abba, amibe olyan nagy elánnal belekezdtek.

Az MM egy bejegyzett NGO, azaz civil vagy non-profit szervezet, melynek Joó Horti Lívia, Korhecz Tamás és Kókai Péter a képviselője. A leírás szerint azért jöttek létre, hogy megóvják és elősegítsék a magyar kisebbség helyzetét Szerbiában .[1]

Na, akkor most itt álljunk meg  és tegyük fel a kérdést: milyen céllal alakulnak meg a civil szervezetek, és mire alapozzák a  működésüket?

Röviden összefoglalva: a klasszikus civil szervezetek főleg a második világháború után alakultak meg, amikor az életszínvonal növekedni kezdett és a munkafeltételek megváltoztak.

A megváltozott társadalmi struktúrában az állam gyakran nem tudta tartani a lépést a megnövekedett igényekkel, így az emberek igyekeztek hasznosan kihasználni saját szabadidejüket. Ezért különböző formákba, csoportokba szerveződtek saját érdekükben, párhuzamosan az állami intézményekkel, hogy előremozdítsák a társadalmat, segítsenek a rászorulókon vagy csupán, hogy szórakozzonak.

Például: senki sem gondolja, hogy az állam feladata lenne a kisállattenyésztők összefogása, vagy mondjuk baráti hegyi túrák megszervezése, mert erre a civileknek igényük van. Szükségesnek tartom azt is megjegyezni, hogy a civil szervezetek tevékenységénel az emberi oldal sem elhanyagolható.

Miért nem illik bele az MM ebbe a jelenségbe?

Annak ellenére, hogy ez a valami is civilek által alapított szervezet, igényükben teljesen eltér az eddig megszokottaktól. Civil szervezetként azt akarják elérni, hogy megváltoztassák a politikát és az erőviszonyokat. Teszik mindezt úgy, hogy megpróbálnak politikai hatalmat szerezni választások útján, ami kizárólag a polikai pártok szerepe és feladata. Tehát nem a civileké!  Szögezzük le: a leírtakkal nem az MM célját vagy ideológiáját szeretném megkérdőjelezni, hanem a módszert, amit tudatosan választottak.

A civil szervezeteket nem kötik túlzottan szigorú jogszabályok,  de ennek ellenére a törvények egyértelműen különválasztják a civil szervezetet a politikai párttól, mert azok átfedése esetén ellenőrizhetetlen lenne a tagságuk, tevékenységük és a finanszírozásuk.

Vannak dolgok, amiket egy párt nem tehet meg, de egy civil szervezet igen és ugyanígy fordítva. Gondolom, nem kell megemlíteni, hogy a pártok tevékenysége felett sokkal szigorúbb törvények rendelkeznek, éppen az említett átláthatóság és finanszírozás miatt.

Hogy rámutassak a lényegre, a lehető legegyszerűbben vázolom: egy civil szervezet pályázhat községeknél, tartományi szerveknél, minisztériumnál közpénzekre, melyet az alapszabályzatukban megfogalmazott céljaikkal összhangban költhetnek el. Azonban egy politikai párt nem adhat be hasonló pályázatokat az említett szervekhez. A pártok a választásokon elért eredményeikkel arányosan válnak közpénzek felhasználóivá, ám a felhasználás mozgásterülete korlátozott és szigorúbban ellenőrzőtt. Mindannyian tudjuk, hogy a demokrácia drága mulatság.

Alapvető célom az, hogy rámutassak arra, hogy miért fontos egyértelműen különválasztani a civil szervezeteket a politikai pártoktól, csoportosulásoktól-hiszen csak így lehet akadályt gördíteni a sikkasztás, korrupció és a közpénzekkel való visszaélés elé.

Írásomban arra szeretnék hagyatkozni, amit a  Magyar Mozgalom kifelé kommunikál, amit állít önmagáról.

Mivel tavasz van, ezért csokorba gyűjtöm azt a sok ellentmondást, amit fél év alatt produkáltak a társelnökeik,  tagjaik, és támogatóik. Ha már a társelnököket említettem, viccesnek tartom azt, hogy a társelnökök sincsenek olykor közös állásponton.

Dr. Korhecz számtalanszor elmondta ennek kapcsán, hogy ők egy eklektikus közösség[2], amit megalakulásukkor is leszögeztek[3].

 “Az eklekticizmus híve: olyan ember, aki ellentétes, összeférhetetlen elveket elvtelenül próbál összeegyeztetni”.

Most, hogy megismertük a szó jelentését, megértettük a tanár úr üzenetét: ők mindenfélék, olykor sokszínűek, ezért ne is keressünk logikát bennük. Megnyugodtam, ugyanis nem az ösztönöz, hogy megértsem a logikai vonalat, hiszen az túl unalmas lenne.

Hogy ne is ugorjak nagyot, maradok annál a Korhecznél, aki politikai nyugdíjba vonult, ám pontosításként később úgy fogalmaz,hogy  „nem vállal semilyen politikai tisztséget”.[4]

Biztosan én vagyok kissé maradi, de ha valaki azt mondja, hogy nem vállal politikai tisztséget, az nálam nem azt jelenti , hogy 5 hét múlva listavezetőként a tartományi választásokon indul a tartomanyi kormányfői tisztségért.

De ne hibáztassuk, hiszen ő már előre jelezte, hogy semmilyen logikus lépés nem fémjelezi őket. Az én szemszögemből ez az a tipikus eset,amikor valaki bort iszik s vizet prédikál

A következő részben a „koldus szegény szervezet” többi vezetőjét is szemügyre veszem.

 

 

 

[1]                                              http://pretraga.apr.gov.rs/AssociationWebSearch/AssociationBusinessData.aspx?beid=7733511&rnd=C26F67B56330B02AAD4F6E5A48BA834CE84F02ED

 

[2]                                              http://www.magyarmozgalom.rs/hu/sajtovisszhang/egeszsegesebb-kozeletre-van-szukseg

[3]                                              http://www.magyarmozgalom.rs/hu/hirfolyam/megalakult-a-magyar-mozgalom

[4]                                              http://www.magyarmozgalom.rs/hu/sajtovisszhang/kozosen-osszefogva

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon