Kortárs Galéria

Nela Tonkovićnak lejárt a mandátuma, így ennek megfelelően ma már nem a szabadkai Kortárs Galéria igazgatója.

Még az volt, igazgatott. Tette azt a legjobb tudása szerint. Döntéseit a megalapozottság jellemezte. A jóhiszeműség. Báris feltételezzük.

Még tavasszal kiírásra került az említett intézményben az igazgatói pályázat. A galéria igazgatóbizottsága Nela Tonković által elkészített és átadott pályázati anyagot vette véglegesnek és annak alapján írta ki azt. A pályázatban olyan feltételek lettek megfogalmazva, hogy az akkori igazgató, Nela Tonković egyértelműen újra lehessen választva. Persze lelki szemeim előtt már látom, ahogy az arra kiedzettek rögtön ugranak is, hogy na, ezt meg hogy fogom bizonyítani és csak újabb ferdítésről van szó.

Hja, mert te is szereted, ha hülyének néznek, ugye?! Például, ha a megpályázandó igazgatói hely elvárt végzettségénél, pontosabban szakirányánál az van megjelölve, amivel az akkori igazgató rendelkezik, az kicsit sem furcsa? Vagy, ha a pályázati anyagban előírás azon szakmai vizsga megléte, mellyel éppen az akkori igazgató rendelkezik, az is csak a véletlen műve lehet, igaz?

Na, de ami egyértelmű mulasztás volt az az, hogy Nela Tonković igazgatásának ideje alatt nem hangolta össze az intézmény statútumát a kultúráról szóló törvénnyel. Ennek következményeként a kiírt igazgatói pályázat nem az idevágó törvénnyel összhangban lett megjelentetve. Hogy kijelentésemet újabb példával támasszam alá, még mielőtt a mindentudók nekem esnének, kiemelném csak azt a botlást, hogy 3 év munkatapasztalatot láttak előre (persze szigorúan olyan területen, amellyel az akkori igazgató rendelkezett – múzeum és képtár vezetése) a törvényes 5 év, szakmában megszerzett munkatapasztalat helyett. A fejétől bűzlik a hal, ahogyan mondani szokták.

A kiírt pályázatra ekkor ketten jelentkeztek: Nela Tonković és Blaskó Árpád.

Miután Szabadka Városházának szakszolgálata észrevette azt, hogy a pályázati anyag nem a törvénnyel összhangban került kiírásra, a Kortárs Galéria igazgatóbizottságának nem volt más választása, mint hogy megsemmisítse a pályázati kiírást. Időközben Nela Tonković igazgatói megbízatása, mely négy évre szólt, lejárt. És most mondja mindenki szépen lassan utánam: l e j á r t.

Mindennek tükrében, a július 11-én megtartott szabadkai Városi Tanács ülésén olyan határozatjavaslat született, amelynek alapján új megbízott igazgatót kapna a Kortárs Galéria Blaskó Árpád személyében.

Blaskó Árpád az Újvidéki Művészeti Akadémia tervezőgrafikai szakán végzett. A Kosztolányi Dezső Színházzal hosszú évek óta együttműködik, a Desiré Central Station fesztivál vizuális arculatának megálmodója. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti szakán számítógépes grafikát és multimédiát tanít. Könyveket illusztrál, plakátokat tervez. Akár a Népszínháznak is.

Július 12-én, összezagyvált aláírók és persze hozzáértők egy nyílt levélben állnak ki Nela Tonković valamikori igazgató mellett, megkérdőjelezve a Városi Tanács döntését, és a javasolt megbízott igazgató személyét.

Az az én kérdésem, hogy az aláírók között lévő Joó Horti Lívia mégis mióta egyetemi tanár vagy művész vagy kultúrmunkás? Hacsak az MM tagsági könyvecske nem teszi azzá. No mi van, a kis létszámú magyar osztályok megnyitásának ellenzése után, már a megfelelő végzettségű, kiváló tehetségű magyar kádereknak is nekimegyünk? Nem áruló Ön, véletlenül? De persze ugyanezt kérdezhetném Miskolczi József személyéről is.

Na, és Mezei Zoltán színész úr mikor lett szakértője ezeknek a területeknek? Vagy Blaskó Árpád csak akkor jó, ha a Népszínháznak tervez plakátot, oszt utána csókolom? És Ön, amúgy jól alszik esténként?

Szóval, tessenek már elmagyarázni, miért rossz az, ha egy aktív, kreatív energiákkal teli, szakmailag teljesen helytálló és megfelelő káder kerül a megbízott igazgatói székbe?! Tessenek már elmagyarázni, hogy megértsem. Mert én ezt nem értem, de tényleg nem.

Vagy mégis mit vártak volna el, hogy a Városi Tanács majd azt a jelöltet támogatja, aki igazgatásának ideje alatt nem vezetett számot a törvényességről?! Ugyan, ugyan.

Az meg egyenesen felháborító, hogy az aláírók azzal borzolják a kedélyeket, hogy Nela Tonković száműzve lett a kulturális életből. Könyörgöm, továbbra is a Kortárs Galéria munkatársa. Miért kell ekkorát hazudni? Vagy valahol az kőbe van vésve, hogy az egyszer megválasztott igazgató igazgató marad örökre?

A nyílt levél címe pedig téves. Blaskó Árpád még nem lett kinevezve a Kortárs Galéria megbízott igazgatójává.

Az igazgató kinevezéséről a városi képviselő-testület dönt a következő ülésén, kedden.

Ennyit újfent a hozzáértésről.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon