Ki jár még 6-ra dolgozni?

Hajnali élménybeszámoló munkába menet

Ótos András

Újvidék, a város, ahol születtem és ahol a legjobban szeretek, az én városom. Hosszú sugárútjai  a legcsodálatosabbak hajnalban, amikor még a városiak többsége otthonukban alszik.

Minden reggel 6-kor már átélem a városi csendet, ekkor még csak néhány jármű uralja az utcákat.

Álmos, de egyben izgatott vagyok.

Élményúgy látni és érezni, mintha ilyenkor az egész város az enyém lenne. A villanyrendőrök  mintha csak nekem jeleznének, a hajnali városi buszok mintha szólitanának hogy gyere már be, utazz velem. Néhány járókelővel is találkozok ilyenkor. Arra gondolok, milyen jó volna elbeszélgetni velük, megkérdezni munkába sietnek-e?

De nem csak ilyenkor gyönyörködöm Újvidékben. Néhányszor már megtörtént, hogy családommal elutazunk. Tengerre, vagy más többnapos kirándulásra. Visszatérni, számomra legalább olyan öröm, mint amikor elindultunk. Mintha itt hagytam volna valamit, amiért érdemes visszajönni.

De még mennyire érdemes!

Itt a  gyönyörű Duna part, a városi strand,  Európa legnagyobb folyó parti fürdője, vagy a Péterváradi Vár, az Újvidéki Szinház…és még sorolhatnám.A városomra legbüszkébb nyáron vagyok, az Exit fesztivál idején. A világból több tízezren jönnek Újvidékre, hogy legalább egy pár napig átéljék azt, amit én annyiszor, meg persze hogy bulizzanak egy jót, de ezzel nincs semi baj… jó buli, hát, hiszen erre vágyódik minden mai fiatal.

Fiatal... hát belőlük nincs hiány Újvidéken.

Sétáljunk csak egyet a központi kisutcákban a nyári hétvégeken, vidám fiatalok százai ülnek a kávézókban, tereken, beszélgetnek, nézelődnek. Igazi medditerán hangulat, imádni való dolog. Mintha nem ugyanaz a város lenne, mint hajnalban.

Pedig ugyanaz, csak más hangulatban. Ez teszi annyira egyedülállóvá a várost: a változás, az emberekhez való illeszkedés.  Talán  ezért is szeretem ennyire Újvidéket, mert a nap minden pillanatában megtalálom magam benne és őt bennem.

Mi kell ennél több?

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon