A kettészakadt Jobbik

facebook

A választásokat követően nem tudtuk már olyan gyors ütemben kapkodni a fejünket, hogy lekövessük minden pillanatát a Jobbikban történő bejelentéseknek, visszavonulásoknak, ujjal mutogatásoknak, nekimenéseknek, nyilvános felszólításoknak és lemondásoknak, a helyezkedéseknek, a bábok játékainak, az irányításnak. A párt irányvonalát illetően is csak pislogtunk nagyokat. A levegőben végig érezhető volt a Jobbikban uralkodó komoly káosz és feszültség.

Olyan híresztelésekkel is találkoztunk időközben, hogy a Jobbikban, akárcsak az LMP-nél, vagy nálunk a Magyar Mozgalomnál, társelnöki funkcióban többen vezetnék a pártot a jövőben. Emlékeztetőül azt is el kell azonban mondani, hogy a társelnöki toldozgatás-foltozgatás a jóval demokratikusabb beállítottságú LMP-nél is bedőlt, pártszakadás közelébe sodorva a pártot.

Ültünk és kivártunk. Van aki pattogatott kukoricát is rendelt közben.

Az identitást vesztett Jobbik pedig szombaton megtartotta tisztújító közgyűlését. Az elnöki székért a balliberális fordulatot támogató Sneider Tamás és a radikálisabb vonalat támogató Toroczkai László szálltak harcba.

Toroczkai László mintegy 40 szavazattal veszített ellenfelével szemben. A kongresszuson mindössze 12 percet kapott, hogy ismertesse programját, ezalatt 12 százalékot emelkedett a támogatottsága. Az ajánlások alapján 34 százalékon állt, végül 46 százalékot kapott. Ezen szoros eredmény egyértelműen jelzi, hogy mennyire kettéosztott most a Jobbik.

A kongresszus befejeztével, az eredmények ismeretében, Toroczkai László követői nyilvánvaló csalásról beszéltek, amit azzal támasztottak alá, hogy a Jobbik feloszlatta azokat az alapszervezeteket a tisztújító kongresszust megelőzően, amelyek kétségtelenül Toroczkait támogatták volna. Ha ők is ott lehettek volna a hétvégén megtartott elnökválasztáson, akkor biztosan a nemzeti radikális vonal győzött volna. Természetesen a párt Vona-féle vonala ezt cáfolta. Elmondásuk szerint az alapszervezetek feloszlatása azok inaktivitásának volt köszönhető, amely egy teljesen független folyamat a párt belharcaitól.

Toroczkai László elnökhelyettes-jelöltjével, Dúró Dórával csalódottan távozott az elnökválasztás helyszínéről, aminek hangot is adott, sőt a pártból való kilépés gondolatát sem utasította el – azonban elmondása szerint erre még aludnia kell párat.

Gyöngyösi Márton lett a Jobbik elnökhelyettese, aki Afganisztánban és Irakban járt iskolába. Azt hiszem, innentől kezdve szükségtelen taglalnom tovább kötődését a iszlám világgal.

A szkinhedmúlttal rendelkező Sneider Tamás megválasztott elnök vezetésével pedig folytatódik a Jobbik cukiságkampánya, ahogy annak mélyrepülése is. Az új elnök tanácsosa természetesen a Jobbik bukott elnöke, Vona Gábor, akinek visszavonulásáról most már tudjuk, hogy az csak látszat volt, hiszen Sneider Tamás által, áldásos munkája tovább üldözi a pártot.

Egyúttal szeretnénk gratulálni a Magyar Mozgalomnak is, hiszen megtartotta egyik legfontosabb stratégiai partnerét, akinek, habár megvolt a lehetősége arra, hogy néppártivá váljon, mégis tartotta magát az "elveihez". Biztosak vagyunk benne, hogy a balliberális gondolkodásmód elfogadásának köszönhetően, további közös kongresszuson való képviseltetésnek lehetünk szemtanúi, egy kis gyűlölködéssel és panaszáradattal körítve, amiből majd nem születik semmi. A Magyar Mozgalom pedig amúgy is régen ragadott tollat, ideje lenne nyílt levélben gratulálnia a Jobbik új elnökének.

Ezt a bajtársiasság megkívánja.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon