A kétnyelvű anyakönyvi kivonatokról

subotica.info

Mi, akik követjük a közéletünkben zajló dolgokat, világosan emlékezünk azokra a januári ellenzéki felhördülésekre, melyek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kapcsán láttak napvilágot.

A habzó szájú, mindentudó ellenzékiek szerint örökre megszűntek a kétnyelvű (szerb és magyar) anyakönyvi kivonatok, a hivatalok ezek után az űrlapot csak szerb nyelven, cirill betűkkel töltik ki. Minden kijelentés arra hajazott, hogy nincsenek is kisebbségi jogaink, minden csak maszlag, a levegőbe kiáltott semmi. A magyar érdekképviselet meg úgy ahogy van, fabatkát sem ér.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői akkor is elmondták, hangosan és érthetően, hogy a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok esetében nem jogi kérdésről van szó. Igen, a jogok technikai alkalmazásában és gyakorlati megvalósításában voltak gondok, amelyeket senki nem kívánt a szőnyeg alá söpörni, és az ügy megoldása érdekében már tettek lépéseket is.

A mai napon megtartott sajtótájékoztatón a VMSZ elnöke, Pásztor István és a VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Dr. Pásztor Bálint bejelentették, hogy újra elérhetőek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok.

Pásztor István ismét kiemelte, hogy a tavalyi év végén ugyan módosították az anyakönyvekről szóló törvényt, de nem a nyelvhasználat vonatkozásában, ám a módosítás során, a törvényben foganatosított technikai jellegű modernizációs intézkedések miatt, kezdetben valóban problémát jelentett a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadása. Mint azt az év elején is elmondták, technikai jellegű kérdésről volt szó, ami – megköszönve az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumnak az együttműködést – mára elhárult.

És akkor most nézzük az ellenzéki rosszindulatot!

A Magyar Mozgalom 2019. január 14-én A VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának újabb érdekérvényesítési sikere: megszűntek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok! című közleményében a következő kérdéseket fogalmazták meg:

„A VMSZ-es képviselők hanyagságból nem nyújtottak be módosítási indítványt a parlament által tavaly júniusban tárgyalt törvényjavaslatra, amellyel megakadályozhatták volna a magyar közösség újabb jogfosztását? Vagy megüzenték nekik a kormányból, hogy nem érdemes próbálkozniuk, és ezért hallgatnak hónapokon át, mintha minden rendben lenne a törvénnyel?"

Nem és nem.

Bővebben: most sem módosítási indítvány beadásával hárult el a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadásánál az említett kezdeti probléma, ami ismételten alátámasztja azt, hogy technikai jellegű kérdésről volt szó, hiszen hálózatba kötötték az összes anyakönyvi hivatalt az országban, aminek következményeként jelentkezett a már részletezett probléma. De a probléma megoldására volt akarat, csak annak elhárítása volt idő kérdése.

És nem, nem hallgattak hónapokon át a VMSZ-es képviselők, ez a megfogalmazás is bebizonyosodott mára, hogy durva csúsztatás volt.

Nem érzi-e Pásztor István, hogy milyen mértékben nincs köszönőviszonyban a valósággal azon állítása, hogy » a vajdasági magyar közösség ma megbecsült közösség Szerbiában, amire soha korábban nem volt példa « ?"

Akkor most már hisznek Pásztor Istvánnak?

Vagy igazából teljesen mindegy, mit rak le a VMSZ az asztalra, hiszen Önöket elvakítja a gyűlölet?!

És most, hogy ez az ügy megoldódott, várhatunk-e egy újabb közleményt azzal a címmel, hogy A VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának érdekérvényesítési sikere?! Vagy ettől tekintsünk el? Mert csak.

Arról is olvashattunk, hogy a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség (VMDK) – és most tessék figyelni a dátumot – még 2018. február 13-ai közleményében tiltakozását fejezte ki az anyakönyvekről szóló törvény kapcsán, mivel „az anyakönyvekről szóló törvény módosításánál nem küszöbölték ki a törvény eddigi hiányosságait és nem látták elő az anyakönyvi események beírását kisebbségi nyelveken”.

Hm, mivel az anyakönyvekről szóló törvény idevágó szakasza, mint már írtam, nem változott (10 éve), én még mindig nem értem, hogy ezzel mit akart a költő mondani?

Vagy ha már akkor közleményt írtak, és véleményük szerint csorbultak a kisebbségi jogaink, miért nem követte a közlemény megírását konkrét lépések megtétele?

Hol vannak a VMDK eredményei ebben az ügyben (meg úgy egyáltalán) ?

Mire vártak? A sült galambra?

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az év elejétől a nemzeti hovatartozás feltüntetését is kérhetjük az anyakönyveken, aminek köszönhetően a részarányos foglalkoztatás gyakorlati megvalósítása egyszerűbbé válik. Bizony, bizony, akármennyire is fáj, ez is a VMSZ sikere.

Az ügy kapcsán, naná, hogy Bozóki Antal is kifejtette anno szakmai meglátásait, majd miután, szokásához híven, véleményezte a VMSZ érdekérvényesítő erejét, feltette a kérdést, hogy, idézem:

„Meddig tűrjük még az ilyen képviselőket és a semmittevést?”

Hm...én tényleg nem tudom, hogy ki is az, aki semmit sem csinál!?

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon