Hogy szót érthessünk!

A szerb-magyar szótár kalandtörténete

A nemzetközi terrorizmus és a szerbiai, minden szintű választások mellett nem tudott (véleményportálunkat kivéve) címoldali témává  lenni a héten a Szerb–magyar középszótár megjelenésének sajtóbejelentése. 

Mirjana Burzan és Kacziba Ágnes készítette szótár több mint harmincezer címszót tartalmaz és ami a legfontosabb: júniustól már a boltokban lesz. A Forum Könyvkiadó jelenteti meg, alapítói, a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság jóvoltából.

No és? – kérdezhetik a szkeptikusok.

A hatvanas években jelent meg az utolsó középszótára ennek a két nyelvnek, negyvenegy éve készült el a háromkötetes szerbhorvát–magyar szótár, amit csak egy zsebszótár követett és egy kalóz-szótár kiadvány. Érdekes kalandtörténet.

nyelveink pedig fejlődtek, rendszerek változtak, kormányok buktak, kifejezések cserélődtek, szavak ismét divatba jöttek, mások pedig kikoptak vagy átértelmeződtek, sőt új technológiák és technikai kütyük, programok és szokások írták át mindennapjainkat és a szókészletünket is.  Szükséges tehát, hogy időnként újra és újra letisztázzuk a nyelvi módosulásokat és a haladást.

Az internet sem tud mindent és a fordítóprogramok is csak segédeszközök, mert a nyelvek mindegyike egy külön világ, amelynek a másikon keresztül felállíthatatlan a logikája. Jókat lehet rötyögni, amikor a fordítóprogramok automatikusan a leggyakoribb nyelvi értelmezések alapján csinálnak egy halandzsa szöveget, amelyből rá nem jön az ember, hogy mit is akart mondani a szerző.

A mostani szerb–magyar szótár, klasszikus, vaskos, papírra nyomtatott, keményfedelű szótár lesz.

Közéleti segédeszköz, hídverő szerszám, mert segítheti a jószándékot tovább élni, egymást megérteni.  Fontos, hogy megértsenek, de talán még fontosabb egy közép-kelet európai embernek, egy itt élő magyarnak, hogy el tudja mondani, ki tudja fejteni, mit akar és hogyan.

 A nyelvismeret néha többet ér, mint a tárgyismeret, mert amit nem tudok, azt, ha van kitől, meg tudom kérdezni, de mit ér, ha nem tudom megértetni másokkal azt, amit tudok.

Egy szótártól nem  virágzik fel a gazdaság, nem nyílnak munkahelyek lépten-nyomon, nem fordul ki a Föld a tengelyéből, de ismét az ép ész ülhet diadalt, mert olyan eszközzel gazdagodtunk, amely, ha lesz rá kereslet, módot ad arra, hogy megértsük egymást. 

Ettől lesz egyenrangú a párbeszéd és nem a napipolitikai szólamoktól.

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon