Hallgatni arany

De hol vannak a migránsok?

Wikipédia

Ma már senki sem törődik a menekültekkel, a sajtó hallgat, de a hivatalos információkhoz is nagyon nehéz hozzájutni. Nem azért, mert választások vannak, az ok egészen más.

Számomra ismert a szerb politikusok, az állami intézmények, a rendőrség, a hadsereg logikája. A kilencvenes évek elején, a háborús időkben tapasztaltam, és azóta is igen gyakran találkozok ezzel a magatartással. Ha valami rossz fát tettek a tűzre, mondjuk a tűzszünet ellenére lőtték Szarajevót, akkor minden információforrást elzártak a belföldi és a külföldi média elől. Persze, ha nem is azonnal, de mindig kiszűrődött a hír. Abban az időben a szerbeknek nemigen volt ínyére, hogy a sajtó képviselői a front közelében bóklásznak, a horvátok, a bosnyákok viszont kimondottan örültek nekik, mert világgá kürtölhették, hogy a szerbek, az önkéntesek és a szabadcsapatok mit művelnek velük.

Most, amikor már csaknem két hónapja, hogy lezárták a menekültek balkáni útját az újságíró ismét falakba ütközik, ha friss és valós információkhoz szeretne jutni.

Vulin miniszter nem nyilatkozik, de munkatársai is hallgatnak, nem veszik fel a telefonokat, de a menekültekkel foglalkozó hivatal emberei közül is kevés szólal meg. Persze, kerülőúton, különböző segélyszervezetektől egyet s mást meg lehet tudni, de ez például egy elemző újságcikk megírásához nem mindig elég.

De nézzük, miért burkolództak a menekültekkel kapcsolatban hallgatásba a belgrádi hivatalos szervek, intézmények?  Magyarázható ez a választásokkal, ugyanis most mindenki kampányol, senkinek sincs másra ideje. A kormányfővel az élén a politikusok naponta sok száz kilométert tesznek meg, több nagygyűlést tartanak az ország különböző részein huszonnégy óra leforgása alatt. A kampányt a kampánycsendben sem hagyják abba, ügyesen becsomagolva, hogy ne érje szó a ház elejét, folytatják tovább, megállás nélkül egészen vasárnapig. De vasárnap után is sok lesz a dolog, úgyhogy a menekültekkel senki sem tud foglalkozni, esetleg az a néhány segélyszervezet, amelyeknek önkéntesei folyamatosan a terepen vannak. És majd ha összeáll a parlament, megalakul a kormány, az új igazgatók elfoglalják helyüket, és nagyot szusszantva felemelik fejüket, lehet, hogy megkérdezik: na, mi van a menekültekkel?

Hát, addigra lehet, hogy teljesen elfogynak.

Másfél-két hónappal ezelőtt mintegy 3000-en tartózkodtak az országba, körülbelül ennyien rekedtek itt, amikor lezárult minden határ Szerbia körül. Legtöbbjük Preševóban, Šiden kapott szállást, de a többi menekülttáborok is szinte megteltek. Lezárult a balkáni útvonal, Macedóniából újabb menekültek nem érkeztek, a horvátok többé nem küldtek vonatot Šidre, Magyarország felé pedig már tavaly óta áll a drótkerítés.

Újabb menekültek még érkeznek Szerbiába, de kis csoportokban, naponta 50–150-en, és a zöldhatáron át Bulgária irányából. Minden logika szerint  az itt rekedtek száma ezekkel a menekültekkel folyamatosan gyarapodnia kellene. Mégsem ez történt, hanem éppen az ellenkezője. Folyamatosan csökkent és ma már számuk jóval ezer fő alatt van, adataim szerint mintegy hatszázan tartózkodnak Preševon, Šiden, a belgád melletti krnjačai táborban, a belgrádi parkokban és Szerbia északi határa mentén Kelebia és Horgos között, valamint a bánáti hármashatárnál.  A magyar határzár és a román határőrök ébersége ellenére az elmúlt másfél-két hónap alatt mintegy 2500 menekült jutott át Magyarországra a zöldhatáron. Több helyen is átvágták a kerítést. Helyi embercsempészek segítették őket, de volt már rá példa, hogy maga a rendőr mutatta meg nekik, hol a legegyszerűbb Magyarországra jutni. Nemrég Horgosnál huszonhat fős menekültcsoportot láttam az autópályán Magyarország felé gyalogolni. Tudomásom szerint az autópályán tilos a gyaloglás, az utánam haladó rendőrautó azonban nem állt meg, hogy figyelmeztesse erre az embereket, akik között három-négy éves formájú gyerekek, asszonyok is voltak. Talán még a fejüket is elfordították, úgy suhantak el mellettük.

Annó, Szerbia 6000 menekült befogadását vállalta magára. Már akkor tudtam, hogy ezt csak azért teszi, hogy némi pénzhez jusson ennyi ember elhelyezésére, etetésére, orvosi ellátására, de valóban nem érdekelt abban, hogy befogadjon akár egy szál menekültet is. Más nyelv, más vallás, más szokások... Van már belőle bőven az országban, nem kellenek újabbak. Meg aztán lehet, hogy nem is maradnak meg nemzeti kisebbségnek.

Félre a tréfával, a lényeg az, hogy a választások mindenkinek jól jöttek. A menekülteknek azért, mert így észrevétlenül tovább mehettek Nyugat-Európába, a szerb kormánynak pedig azért, mert ha megkérdezi valaki tőlük, hogy hol vannak a menekültek, hivatkozhatnak a választásokra.

Vagy nem is hivatkoznak semmire, egyszerűen nem veszik fel a telefont.

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon