Felsőoktatás, VM4K – Összehasonlító nézőpont

Amikor egy évvel ezelőtt Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere Vajdaságba látogatott, Pásztor Istvánnal közösen megtartott sajtótájékoztatójukon világos és tiszta mondatokat fogalmaztak meg. A legfontosabb projektumok közül kiemelték a szabadkai képzőközpont épületének megvásárlását és felújítását, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének további felújítási szakaszának támogatását, ahogyan a szabadkai Műszaki Szakfőiskola épületének felújításáról is szót ejtettek.

Balog Zoltán ekkor kijelentette, hogy a szabadkai magyar felsőoktatás bővítésének vonatkozásában azonnal számíthatunk a magyar kormány segítségére, leginkább a szabadkai egyetemi város kialakításának tekintetében.

Pontosan egy évre rá, most szombaton, november 18-án ünnepélyes keretek között átadásra került Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K). Az épület falai között fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzés és mechatronikai mérnöki mesterképzés indult magyar nyelven. A munkában több magyarországi felsőoktatási intézmény is részt vesz, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézete, valamint az Óbudai Egyetem.

Az impozáns épület falain belül egy olyan magas szintű oktatásban részesülhetnek a hallgatók, amely valóban szavatolni tudja majd az oktatási intézményhez fűződő reményeket.

Mivel írásom elején arról beszéltem, hogy mi követi a megtett ígéretet, a kimondott szavakat, a leírt mondatokat, maradnék továbbra is ennél a párhuzamnál.

Maradnék továbbá a számonkérésnél is, hiszen a politikában a következetesség mellett, talán ez lenne a legfontontosabb mérce. És maradnék az oktatásnál, azon belül is a felsőoktatásnál, hogy ne szálazzam annyira szét a történetet. Hogy követhető legyek és számon kérhető.

Tehát a VMSZ által megtett ígéretekkel összhangban lett:

  • VM4K,
  • biztosítva lett a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar folyamatos működése, ahogyan minden támogatás megadatott
  • a szabadkai Műszaki Szakfőiskolának is.
  • Az újvidéki Európa Kollégiumban jelenleg 22 műhelyben folyik a munka, vajdasági magyar egyetemi tanárok vezetésével.
  • A Magyar Nemzeti Tanács is állandó lépést tart a megfogalmazott igényekkel, lásd a szerb nyelvű felzárkóztató képzést, ahogyan a már előbbről beindított ösztöndíjprogram zökkenőmentes és továbbfejlesztett lebonyolítását is biztosítja.

 

És most álljon itt a Magyar Mozgalom által megfogalmazott ígéret, csakis a felsőoktatás területén:

 

  • A Vajdasági Magyar/Multietnikus Egyetem létrehozása

  • A Vajdasági Magyar Kisebbségi Kutatóintézet megnyitása

  • A Vajdasági Magyar Tudományos és Művészeti Akadémia létrehozása

Jelenlegi megvalósítási szint: nulla, zéró, semmi. Az elmúlt egy évben kifejtett tevékenységi szint: nulla, zéró, semmi.

Amiben kimerülnek: az elképzelések szapulása (a kritika elfogadható, a szapulás viszont nem); mindazoknak a marása, akik dolgoznak. 

 

Kérem szépen, így állunk. És ezt ki kell mondani.

Ahogyan azt is, hogy az emberek nem hülyék. Mert azokat, akik csak ígérgetnek, nem szeretik. Azokat, akik állandóan csak jajgatnak, de képtelenek cselekedni, azokat megvetik. Azokat, akik üresben ígérgetnek és csak hitegetnek, ki nem állhatják. És azoktól, akiknél a közösség érdekében megtett munka a folyamatos és állandó kritika megfogalmazásával hozható párhuzamba, hasmenésük lesz.

Hát ilyen kurva ez a politika. Hihetetlen, mi?

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon