Ellenzéki nekifutás

Az elmúlt két hónap tanulságai – a gyűlölködés nem menő

A VMSZ által támogatott Magyar Összefogás lista egy nap alatt összegyűjtötte a nemzeti tanácsi választásokhoz szükséges aláírások háromszorosát, 4246 aláírást – ebből 421 volt érvénytelen. Augusztus 25-én, a Köztársasági Választási Bizottság ki is hirdette a Magyar Összefogás listáját. Szeptember 15-én megkezdték kampányukat.

A vajdasági magyar ellenzéki pártok és civil szervezetek szeptember elején kezdtek hozzá a listaállításhoz szükséges aláírások összegyűjtéséhez. 

A VMDK-nak egy hónapos aláírásgyűjtés után sem sikerült összeszednie a szükséges aláírásokat.

Emiatt október 11-én, csütörtökön a VMDK színeiben politizáló Tari István tanácstag bejelentette, hogy mégsem indítanak listát az MNT-választásokon, mivel nem hajlandó nevét adni “a délvidéki magyarságot porig alázó politikai üzleteléshez”.

Igaz, mindez akkor nem zavarta a kedves Tari urat, amikor egy hónappal ezelőtt, nagy hévvel nekikezdtek pártjának aktivistái az aláírások gyűjtéséhez, amikor még harcoltak a polgárok kegyeiért, de mivel az általuk összegyűjtött aláírások száma meg sem közelítette a szükségesek számát, taktikát változtattak. Már hetekkel ezelőtt igyekeztek a nyilvánossággal elhitetni azt a mesét is, hogy a VMSZ ellehetetleníti őket az aláírások gyűjtésében (akkor is csak mosolyogtunk ezen a kijelentésen), és ha ez így megy tovább, kénytelenek lesznek bojkottálni a választásokat.

Nos, miután reagáltunk kijelentésükre, rájöttek, hogy valóban hülyeséget mondtak, mert ahhoz, hogy valamit bojkottáljanak, jogot kellene rá formálni – és mivel a VMDK-nak nem jött össze az 1300 aláírás, nem bojkottról van szó, hanem arról, hogy nem maradt más hátra számukra, mint hogy Tari István azzal a mesével rukkoljon elő, hogy ő bizony nem adja nevét egy ilyen mondvacsinált nemzeti kisebbségi tanács munkájához (igen, jól értik, pár héttel ezelőtt ő volt a listavezető, azóta meg fejre esett).

Tari István mindenkit felkért arra, hogy maradjon otthon november 4-én, ezzel is bojkottálva a választásokat.

Tehát a VMDK új politikai célt választott magának: bojkottálni kell mindent. Az indulást, a listát, a választást, a magyar kisebbségi létet. Ez a felelős politikusi magatartás VMDK módra.

Eközben viszont zavar támadt az ellenzéki biliben is.

A VMDK ezen felszólítására a Magyar Mozgalom képviselői felkapták a fejüket, hogy micsoda struccpolitikáról van itt szó, hogy igenis támogatni kell a még futó ellenzéki listát, nem besértődni, és bojkottra szólítani fel a polgárokat.

Majd egy halom hozzászólást olvashattunk arra a témára, hogy melyik ellenzéki párt tagjának kellene helyesírási órákat adni és kapni, és hogy melyik ellenzéki pártnak/civil szervezetnek volt nagyobb a mellénye, amiért nem volt hajlandó bevállalni az ellenzéki összefogást, a közös listán való indulást.

Sőt, előjöttek a bűvös számok is, hogy az MM-nek mennyi képviselője is mászott be önkormányzati szinteken a VMDK hátán – de hát mi ezt is megírtuk már hosszú, hosszú hónapokkal ezelőtt. Bebizonyosodott azon állításunk hát, miszerint ezen két ellenzéki párt, ha valamihez ért, az nem más, mint annak a barna trutymónak a keverése, ami egy alapos emésztéssel korábban még csábító étel volt. Egy szó, mint száz: előbb kellett volna kitörölni a csípát a szemekből, kedves VMDK.

De a Magyar Mozgalom akkor is megmutatja – ha törik, ha szakad – hogy ők ugyan nem hajolnak meg senki előtt, mert helyesírásból akkor is ők a koronázatlan királyok.

Október 13-án, szombaton, a Magyar Mozgalom az online térben egy bejegyzés erejéig hivatalosan is megszólalt, miszerint örömmel jelentik be, hogy megszerezték a listaállításhoz szükséges aláírások számát és hozzáláttak a választási anyag összeállításához. Halk lájkok, éljenzés, majd mi megmutatjuk nekik, meg a többi hozzászólás tarkította a bejegyzést.

Okulva a múltból, én elöljáróban csak gondos odafigyelést kívánok a választói anyag összeállításához az MM-nek, mert nem szeretném, ha úgy járnának, mint a 2016-ban a köztársasági választásokhoz átadott aláírások ellenőrzésekor. Azt azonban szeretném már most leszögezni, hogy mindenkinek a törvény által előírt számú aláírást kell összeszednie, és ha ezt az MM mégsem tudta teljesíteni, sőt a hiányzó aláírásokat sem fogja tudni a megfelelő időben és módon pótolni (mondom, a múltbéli történésekből kiindulva), akkor tessék kiállni és megmondani a polgároknak, hogy nem tudnak alternatívát nyújtani és bocsánatot kérnek azért, hogy éveken keresztül csak a gyűlöletet szították a közösségben.

Tulajdonképpen ezt mindenképpen meg kellene tenniük. 

Tapasztalatból mondom, hogy az őszinteséget jobban értékelik a vajdasági magyar emberek, mint a kitalált meséket.

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon