Elemzés virágnyelven

Gyurkovics Virág a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szerzett oklevelet és az újvidéki Pro Média újságíróiskolában tanult újságírást. Elmondása szerint a képzőművészet és a vizuális kultúra áll közel hozzá. Saját állítása szerint művészeti menedzser is.

Oknyomozói írásában a 65 milliárdos magyar állami támogatást vizsgálta, mely támogatás Vajdaságban a Prosperitati Alapítvány által kiírt és lefolytatott pályáztatási rendszer keretein belül kerül kiosztásra a vajdasági embereknek.

Az oknyomozói újságírás sikere az újságíró rábeszélőképességén, talpraesettségén, a témában jártas tudásán és természetesen a médiuma és saját személyes hitelén múlik. Azt, hogy Gyurkovics Virág mennyire jártas a gazdaságban, fentebb már részleteztem.

Az újságíró felrója írásában, hogy a Prosperitati Alapítvány megtagadta számára azt, hogy betekintést nyerjen a pályázati dokumentumokba, így a legfontosabb számszerű adatok nélkül kellett értékelnie a pályázat eddigi eredményeit, annak következményeit.

Ennél a mondatánál mindössze annyit hallgatott el a szerző a nyilvánosság elől, hogy az információszabadság előírásai szerint, abban az esetben, ha a kért információt már megjelentették és az elérhető az országban vagy az interneten, a kérésnek nem szükséges eleget tenni. A kért információk nyilvánosak, azok az alapítvány honlapján elérhetőek, összegezve és lebontva is. Ebből kiindulva, nem az adat hiányzik, hanem a munka. És persze a hozzáértés, amiről ugye már írásom elején szóltam.

Azonban nem szeretnék úgy hatni, mint a kákán is csomót kereső ember, mert ez nem célom. Az írásban például az az állítás, miszerint a támogatásokat leginkább olyanok kapják, akiknek stabil lábakon álló vállalkozásuk van, az teljesen igaz.

Ez így van, több okból:

  • A költségvetési források kihelyezésének vannak szabályai, mely szabály szerint nem szabad úgy kihelyezni a forrást, hogy arra nincs fedezet, avagy nem hasznosul. Egy kezdő vállalkozó esetében nincs előtudás, így az ő esetében ezen forrás jóváhagyása megalapozatlan és kockázatos lenne.
  • A már említett honlapon minden kezdő vállalkozó számára elérhető volt a start up támogatásra kiírt pályázat is. Ennél a pályázati kiírásnál minden pályázónak vállalnia kellett a képzést, a támogatást pedig eszközökre kapták. Ennél a kiírásnál látszódott igazán a nagy lemorzsolódás, hiszen a 165 pályázóból azok kaptak támogatást, akik ténylegesen eleget tettek a feltételeknek. Ez 83 projekt volt.

  • Kezdő földművesek számára valóban nincs külön pályázati kiírás, azonban az összes pályázaton indulhattak kezdők. Mindössze annyi kellett mindehhez, hogy bejegyzi a gazdaságát és felmutatja az aktuális évi bejegyzést. Ha letérképezzük, akkor ez azt jelenti, hogy a kezdő mezőgazdászok esetében 10-ből 9 nyert.

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon