Együtt verhetetlenek vagyunk, együtt erős nemzetet alkotunk

Magyarországon már több mint félmillióan támogatták a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést (Minority SafePack), amelynek aláírási határideje április 3-án, ma jár le. Aki viszont még nem írta alá a kezdeményezést, az mindenképpen tegye meg, hiszen fontos lenne minél  több aláírást összegyűjteni az esetlegesen hibás szignók miatt.

Emlékeztetőül:

az Európai Unióban 50 millió embert érint ez a kérdés, és köztük van legalább kétmillió határon túli magyar is. Jelen pillanatban az EU nem garantálja ezeknek a kisebbségeknek, így értelemszerűen a vajdasági magyaroknak sem a nyelvi, kulturális megmaradást.

Őshonos nemzeti kisebbségként őszintén bízunk abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel hosszú távú garanciákat kaphatnuk mi, határon túli magyarok is.

Az aláírásgyűjtésnek két feltételnek kellett eleget tennie: hét uniós tagállamban kellett összegyűjteni a minimális szavazatszámot, kiszabott kvóta alapján és 1 millió aláírásnak kellett összegyűlnie a határidőig. Már kilenc ország teljesítette a szükséges szavazatszámot: Bulgária, Dánia, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Spanyolország és Szlovákia, az aláírások száma pedig már napokkal ezelőtt meghaladta az 1 milliót.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára vasárnap, az M1 csatornának adott nyilatkozatában a következőket jelentette ki: ez egy sikertörténet, hiszen mind az online, mind a papíralapú aláírások száma szépen növekedett az elmúlt napokban is. Majd hozzátette, hogy úgy becsülik, a magyarországi aláírások száma 550-600 ezer lesz majd, az európai össz-aláírásszám pedig elérheti az 1,2 milliót. Ez azt jelenti – folytatta a főtitkár –, hogy kellő tartalék lesz az aláírásokban, amikor a nemzeti hatóságok ellenőrzik azok hitelességét.

Ma már biztosak lehetünk benne, hogy az Európai Bizottság napirendjére kerül az ügy, ami az őshonos nemzeti közösségek esetében eddig még soha nem fordult elő.

Mert mi, a kisebbségben élő magyar közösségek is Európához tartozunk. Kultúránkkal gazdagítjuk, hagyományainkkal színesebbé tesszük azt. Egyenlő bánásmódot akarunk.

Magyarország pedig ezt is megcsinálta! Kimagasló eredményt értünk el, közel 600 ezren írták alá a kezdeményezést. Mert összefogtunk és példát mutattunk. Mi vajdasági magyar közösségről szólunk, amelyik az egyetemleges magyar nemzetnek a része. Mert ebben hiszünk.

Öt nap múlva pedig újra megcsináljuk. Mert együtt verhetetlenek vagyunk, együtt erős nemzetet alkotunk.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon