Egy a nemzet!

„Ezer évvel ezelőtt első királyunk, Szent István megkoronázásával a magyar nép a keresztény hitben egyesült Európa népével. Azóta Magyarország a keresztény Európa szerves része. Ez biztosította a magyarság fennmaradását és évszázadokon át betöltött meghatározó helyét (…)

(…)Az elmúlt ezer év alatt kialakítottuk a magunk összetéveszthetetlenül egyedi kultúráját, amely egyszersmind elválaszthatatlan része az európai nemzetek sokszínű  közösségének (…)”

(Részlet a Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról  szóló 2000. évi törvény preambulumából)

Az elmúlt négy év bebizonyította, hogy a jelenlegi FIDESZ-KDNP kormány, nem csak deklarál, hanem komolyan is gondolja a határon túli magyarok támogatását. Folytatódnak a projektek, sőt bővülnek is. Nap mint nap hallani, hogy a Magyar Kormány jeles képviselői újabbnál-újabb támogatásokkal rukkolnak elő, így elősegítve a szülőföldön maradást és minőségesebb életet.

Íme néhány:

  • Külhoni Magyar Családok Éve – családbarát vállalkozások támogatása, célja a Kárpát-medencei gazdasági térség erősítése érdekében külhoni magyar vállalkozások támogatása. Olyan cégeket segítenek, amelyek az általános vállalkozásfejlesztésen túl három vállalás valamelyikét teljesítik. Ezek a családbarát munkahelyek kialakítása, fejlesztése, családokat segítő szolgáltatások nyújtása és/vagy külhoni diákok szakmai képzésének, valamint pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának támogatása.
  • Anyasági támogatás  a magyar állampolgárságú gyermekre tekintettel a támogatásra jogosult anya állampolgárságától függetlenül igényelheti (tehát az anyának nem kell feltétlenül magyar állampolgárnak lennie), amennyiben a gyermek 2017. június 30. után született. A kérelmet a gyermek születésétől számított hat hónapon belül kell benyújtani.  Amennyiben a gyermek anyakönyvezésére még nem került sor, azt kezdeményezni kell (a magyar születési anyakönyvi kivonat megléte nem feltétele a kérelem benyújtásának).
  • Fiatalok Életkezdési Támogatása – igényelheti az életkezdési támogatásra jogosult gyermek bármelyik szülője vagy más törvényes képviselője. Az életkezdési támogatás 2017. június 30. után született gyermek után kérelmezhető, a kérelem beadásának nincs időbeli korlátja. A támogatás feltétele a magyar állampolgárságú gyermek magyarországi anyakönyvezése. Az anyakönyvezés iránti kérelmeket természetesen a főkonzulátuson is be lehet nyújtani.

Olyan kezdeményezések indultak el, melyek összetartják a nemzetet, mint például a Petőfi Sándor  Program,  alapvető célja, hogy a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását megerősödjön, ezzel segítve a közösségeket, ami által  elkezdődik a közösségi hálózatok kiépítése, és első körben lassítja, hosszú távon pedig a remények szerint megállítja és visszafordítja a magyarság számarányának csökkenését.

Egy a nemzet, amint azt a napokban  Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is kiemelte:  megteremtették azt a keretrendszert, amelyben a magyar kormány a határon túli szervezetek támogatásával tud segíteni a nemzetrészeken. 

Számunkra  rendkívül fontos, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormányával közösen azon dolgozott és dolgozik, hogy megkönnyítsék a szülőföldön boldogulást.

„ A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határon kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását.”

Egy a nemzet!
 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon