Dosta je bilo! (fordításban: elég volt!)

Saša Radulović neve 2012-ben jelent meg a szerbiai politikai színtéren, ugyanis abban az évben nevezték ki gazdasági miniszternek az Ivica Dačić által vezetett kormányban. Valahol ott 2014 folyamán lett elege Radulovićnak, amikor is megalapította az Elég Volt Mozgalmat, amely 2016-ban alakult át párttá.

Az Elég Volt Mozgalom 2016-ban érte el a csúcspontját azzal, hogy mint negyedik legerősebb párt bekerült a szerbiai köztársasági képviselőházba. Lényegében nem határozza meg magát sem jobboldalinak, sem baloldalinak, mondhatnánk eklektikusak. Még zenélni is tudnak. A parlamentben, komoly felkészülést követően előadták a "Pada vlada" nevezetű kultikus filmzenét, de sajnos a kormánybuktatáshoz ennél sokkal komolyabb hozzáállás kell. Meg persze munka. De jót szórakoztunk, köszönjük.

A mozgalom pályafutása elején nem volt kapható semmilyen kompromisszumra, de már a 2018-as belgrádi helyhatósági választásokon a „Dveri” szélsőjobboldali, mondhatni klerofasiszta mozgalommal szövetkeztek. És ekkor leszerepeltek. Mint elvileg, mint ténylegesen is a választásokon. Bekövetkezett a töréspont, ugyanis együtt sem tudtak bejutni a belgrádi képviselőtestületbe. Ezt követően a képviselők lassacskán elkezdték elhagyni a süllyedő hajót. Felismerve a párt teljesítményét és erőviszonyát, hárman kiléptek a frakcióból. Az Elég Volt Mozgalom tagjainak elegük lett a mozgalomból – hát nem ironikus?

Érdekes, hogy a Magyar Mozgalom civil szervezet is össznemzeti, ideológiai szempontból eklektikus vajdasági magyar civil szervezetként alakult meg. Aztán kicsit bekacsingatott a Jobbik házába, meg végülis mindenhova, ahol legalább is résnyire tárták az ajtót. Szabadkán például szerbül nyilatkoznak, de ez természetes a csoportosulásuk nevét ismerve.

A nemzeti identitás azonban nem lehet gúny tárgya. Tagjaik között, elmondásuk szerint, vannak értelmiségiek is, így biztosan akadnak olyanok, akik zenélni is tudnak.

Itt azonban annyiban különbözik csak a helyzet, hogy a fedélzetet már azelőtt elhagyták jó sokan, hogy a hajó végérvényesen a mélybe merült volna. A többiek, reméljük, megtanultak úszni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon