Doroszlótól Doroszlóig

Fotó: Herédi Krisztián

Emlékszünk-e még az 1990-es doroszlói „talpraállásért a megmaradásért”?

És látjuk hogyan is néz ki a jelenlegi vajdasági magyar érdekképviselet? A pragmatikus és projektum alapú VMSZ folytatja tovább  a munkáját, töretlen elszántsággal és lendülettel, centrumpártként a nemzeti ügyért – fogalmazta meg újra a Vajdasági Magyar Szövetség Közgyűlése Doroszlón

 

A Balkán háborús előszélben kezdődött Doroszlón az ábrándos, de határozott kiállás, a szervezett érdekérvényesítés vágyának kibontakoztatására. Huszonkilenc évvel fiatalabbak voltunk és még háromszázezren lehettünk, a közgyűlésen pedig 149 küldöttel vajdaság minden magyar lakta része jelen volt.

És élt bennünk a rendszerváltás csodaváró igénye és reménye, a nemzeti eszme kibontakoztatásának lehetősége...

Aztán rá kellett jönni, hogy a cselekvő érdekvédelem és a pusztán program-mantrázó, csodaváró, a „mi igazunkat majd” mások által kibontakoztató filozofálás közt elkerülhetetlen a szakadás. Huszonöt éve, Zentán ezért jött létre a Vajdasági Magyar Szövetség. A pragmatikus politizálás lett a jellemzőnk. Rendszert váltottunk, de magunk is tudtunk megújulni.

A napi politikai küzdelmekben helytálltunk a nemzeti érdekvédelemben, de közben elkészültek a nemzeti autonómia megvalósítható stratégiái, az intézményrendszer építés alapjai, ha kellett ideiglenesen létrehoztuk a saját nemzeti tanácsunkat vagy a művelődési intézetünket, amelyeket az első adandó politikai lehetőséggel törvényesítettünk. Iskolákat, kollégiumokat csináltunk, a nemzeti autonómia szervét, a nyelv- és nemzeti szimbólumok használatát törvényesítettük, a magyar nyelven folyó oktatást, művelődést és tömegtájékoztatást sikeresen és törvényesen, egyedül Szerbiában sikerült saját nemzeti hatáskörbe helyezni.

De vannak és voltak is szkeptikusok és örök cinikusok, akik nem a munka mezején, hanem az okoskodás szintjén licitálnak mindenkit túl. A legrosszabb, hogy gyakran a közbeszédet is eluralják az örök-elégedetlenek. Nincs olyan dolog, amit ne lehetne szóban túllicitálni, de azt kiharcolni, végigvinni és működtetni nem olyan egyszerű, mint lefitymálni.

1990-ben vagy akár 1995-ben az alakuló közgyűlésen merte volna-e bárki is vizionálni a ma természetesnek vett eredményeket és lehetőségeket?

A Szerb kormány és az anyaország ilyen mérvű támogatása és réánk figyelése, amit a határozott politikai arcél, a következetesség és az elvszerű kiállás a nemzeti értékek mentén, és a közösségi támogatás hozott létre, mondhatnák egyesek, hogy „nemcsak” nekünk köszönhető. Meglehet, hogy „nemcsak” nekünk, de a VMSZ nélkül az egészből nem lenne semmi.

A VMSZ gazdaságfejlesztési programja nélkül nem lenne Prosperitati alapítványi pályázat, sem a magyar kormány nem adna ilyen mérvű támogatást, sem a szerb állam nem tűrné másik nemzet beruházását a sajátjaiba. Nem lehetne oktatási, művelődési és tájékoztatási támogatás mindkét oldalról, ha nincs a Magyar Nemzeti Tanács, amely ugyancsak a VMSZ „boszorkánykonyhájáról” pattant ki. Nem lett volna rehabilitáció az 1944-es ártatlan magyar áldozatoknak a mi szerepvállalásunk nélkül.

Nem dicsekvésből, csak ténymeglátásként mondom, lenne még mit sorolnom...

Az elmúlt időszakban Szerbiában csak a Vajdasági Magyar Szövetségnek volt pártprogramja, amelyet töretlenül végrehajtott.

A többi párt a hatalomért többször meghasonlott, és még ők verték el rajtunk a port.

De nem az a legény, aki adja, hanem aki állja! Meg ugye: ami nem öl meg, az megerősít.

És itt vagyunk.

Újabb projektumokkal, lendülettel, tettvággyal. Megfogyatkozva, de nem megtörve. A közgyűlés újra felzárkózott a projektum alapú politizálás és a pásztori pragmatizmus mögé.

A 2019-es doroszlói közgyűlés nem a bizonytalanba vetett szilárd elhatározásról, hanem a szilárd alapokra helyezett nemzeti jövő kibontakoztatásáról szólt a Kárpát-medencében. Azon belül a mi, valós helyünkről, a teljes vajdasági magyarságról. Mert mindenkire számítunk.

A nemzeti autonómia nem cél, hanem eszköz.

A közgyűlés jelmondata ezért volt Kölcsey idézete: „Nemzeti fény a cél!”

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon