Döntések és vélemények

A helyzet nem egyszerű. Nagyon nem. A koronavírus-járvány olyan döntések sorozatát indította el, amire egyszerűen képtelenség volt teljeskörűen felkészülni. Azért, mert alapjaiban változtatta meg mindez a világot.

Nézzük az éppen most aktuális témát: hetek óta megy a találgatás, hogy bevezetik-e a 24 órás kijárási tilalmat. A kommentmezőkben olvashattunk rengeteg szidalmat, ócsárolást az egyet nem értés jegyében,  kéretlen jótanácsokkal. Azonban a döntéshozók dilemmája valószínűleg a következő lehetett: engedjék-e meg most kicsit a gyeplőt, tekintettel a húsvéti ünnepekre, hogy a nép ne kiáltson túlkapást, vagy kockáztassák azt meg, hogy drasztikusan megugrik a koronavírussal fertőzöttek száma az elkövetkező napokban, s emiatt a média darabokra cincálja őket. Persze az indulatos és a már végképp bepánikolt tömeg élén.

Ha kicsit visszalépünk, hasonló volt a hozzáállás, vagyis a döntéssel egyet nem értés a nép részéről a külföldön tartózkodó szerb állampolgárok hazatérését illetően, majd a határzár lezárása kapcsán is.

Aztán ott van a gazdaság szüneteltetése meg a „home office”, avagy az a famózus távmunka. Érvek és ellenérvek tömkelege tódult elénk. S voltak pillanatok, amikor a sok hozzászólást olvasva elvesztünk, és már saját magunk számára sem volt világos, hogy lenne jó. Sokszor belegondolunk abba, hogy ha hosszú hónapokra áll le most a gazdaság, mekkora problémákat okoz majd mindez középtávon, de a mérleg másik oldalán akkor is ott van az egészség, az emberi élet.

No, ezek azok a helyzetek, amikor mindenki rettenetesen okos és különböző példákkal hozakodik elő, hogy igazából hogyan is kellene áthidalni a dolgokat. Például csak a gócpontokat lezárni, a határt az ingázók előtt megnyitni és a többi.

De igazából mindenki rohadtul örül, hogy a döntést nem neki kell meghoznia.

Azért, mert itt most egyszerűen nincs könnyű és jó döntés.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon