Csillagfiúban a csillaggyerekek

Bemutató a Zentai Magyar Kamaraszínházban

A Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatója 2016. március 24.18 órakor. Oscar Wilde: A csillagfiú, színpadra alkalmazta és a dalszövegeket írta Oláh Tamás, szereplők: Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Virág György. Jelmez: Pešić Aleksandra, koreográfus: Varga Krisztina, zeneszerző: Bakos Árpád és a rendező: Kálló Béla

Március 27. Színházi világnap.

Kell ezt szebben egy színháznak megünnepelnie, mint egy új bemutatóval?

A fiatal zentai társulat egy olyan mesét vitt színre, amely a nagyoknak is szól. Főleg nekik.  Oscar Wilde Csillagfiúja a kevélység,  a következetlenség bűnhődésének  és jutalmának meséje.

A rendező ezt az időtlen és örökös emberi történetet kiválóan tárja elénk. A fiatal színészek mozgása, tánca, énektudása, szerepváltásai gesztusaik és mimikáik finomak, kidolgozottak, játékosak, kedvesek és ahol kell durvák, ahogyan azt a mai gyerekek és felnőttek is értik és érzik.

A szín tele van energiával és lendülettel.  A nézőtéri  gyerekek a legőszintébb kritikusok, amikor ők szájtátva követik a játékot, akkor teljes igazán a varázslat. És ez a darab a zentai színházban ilyen volt.

A zene és a dalok jól szóltak és élvezetesen formálták a színt. A jelmez és a díszlet jó ötletekkel és játékos látvánnyal kápráztatott. A mese, mese tudott maradni, az öreg zentai színpad röpült a képzelet szárnyán. A németalföldi, régi mester, Bruegel képeinek háttér-alkalmazása, a mese időtlenségbe helyezésében nagy szereppel bírt. Hát ha még tudjuk, hogy ezeknek a képeknek nagy része a brüsszeli képtárakban látható, akkor egy olyan aktuális plusz töltetet is kapunk, amire még talán a díszlettervező sem gondolt.

Az igazi színház a valóságra épül és a megmagyarázhatatlanságban végződik – mondta egyszer  Krzysztof Warlikowski lengyel rendező, Kálló Béla csillagfiúja, ahogyan öninterjújában írta a darabról, rólunk szól, mert: „mi mindannyian csillagfiúk vagyunk, csak eddig nem így hívtuk magunkat”.

A Zentai Magyar Kamaraszínház új mesedarabja is bizonyítja, hogy megvan a maga helye ennek a tiszamenti társulatnak is a magyar művelődési  palettán. Wischer Johann fiatal színészekből álló társulata egyértelműen már nem a helyét keresi, hanem utat mutat a mi vajdasági magyar színművészetünknek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon