Brüsszeli csapda?

Európai Parlament: Belgrád ne csökkentse Vajdaság hatásköreit, mihamarabb oldja meg a tartomány finanszírozását

A Szerbiára vonatkozó Európa Parlamenti Országjelentés elfogadása után David McAlister, az EP szerbiai jelentéstevője reményét fejezte ki, hogy az év folyamán további tárgyalási fejezeteket nyithatnak majd meg.

Az Európai Parlament képviselői ugyanakkor, a Szerbiáról szóló határozatukban kérik, hogy Belgrád ne csökkentse a Vajdaság autonómiájára vonatkozó hatásköröket, s hogy a legrövidebb időn belül dolgozzák ki és fogadják el a hatáskörökre vonatkozó törvényt, s oldják meg a tartomány finanszírozását

Ezzel kapcsolatbanaz Európai Bizottság szerbiai küldöttsége ugyancsak felhívta Belgrád figyelmét, hogy jelentéseikben, a maguk részéről,  már több éve kérik az ország kormányát, hogy tartsa be Szerbia Alkotmányát, amely előírja Vajdaság finanszírozásának szükségességét.

A belgrádi hatalmi koalíciót alkotó két legjelentősebb párt, a Szerb Haladó és a Szerbiai Szocialista Párt tisztségviselői, az európai politikusokkal folytatott tárgyalásaik során,rendre olyan kijelentéseket tesznek, hogy Szerbiában senki sem akarja megszüntetni a szerb Alkotmányba foglalt vajdasági autonómiát.

Legutóbb, február  6-án Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt magasrangú tisztségviselője, aki egyben Újvidék polgármestere is, ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy egyetlen jelentős politikai erő sem követeli Vajdaság hatásköreinek megnyirbálását. A finanszírozásról szóló törvény kidolgozásához és elfogadásához azonban,szerinte,a vajdasági kormány együttműködésére is szükség van. Kijelentette, hogy Bojan Pajtić kormánya, ezzel szemben, a konfrontációt,nem pedig az együttműködést választotta.

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke, vajdasági kormányfő viszont felhívta a figyelmet, hogy a finanszírozásról szóló törvény a Vučić-rezsim sokadik be nem teljesített ígérete.

A kérdéssel kapcsolatban megszólalt a szélsőjobboldalinak tartott Dveri nevű társulás is, amely mélységesen elítélte a brüsszeli nyomásgyakorlást, mert  - szerintük -  a vajdasági autonómia kérdésének az állandó feszegetésével Brüsszel Szerbia további feldarabolását készíti elő.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, aki a Szerb Parlament Európai Integrációs Bizottságának alelnöke, azt nyilatkozta, hogy ezek az EU-s követelések régtől fogva ismertek és évről-évre megismétlődnek,s arra vonatkoznak, hogy a törvényes rendelkezések meghozatalakor tartsák szem előtt Vajdaság hatásköreit.

A hatásköri törvényt egyébként 2008. december 31-ig kellett volna elfogadni. A késés tehát több mint hét év. A köztársaság és a tartomány ellentéte már több mint hét éve az Alkotmányban a Vajdaságnak szavatolt 7 százaléknyi költségvetési eszközök körül vannak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon