Boszniában iszlamista gyerekkatonákat képeznek ki?

A cím – meglehet – talán kicsit erős üzenetet hordoz, szenzációszagú. Mindenesetre nyilvánvaló: nem kiscserkészek dresszírozása történik, tőlünk alig pár száz kilométerre.

Készül a marha- és birkahússal töltött bosnyák rétes (Fotó: Vermes Tibor)

Tavaly tavasszal bejártam szinte az egész Boszniát. Minden entitásban megfordultam. Beszélgettem politikusokkal, az utca emberévvel, kávézók törzsközönségével, szurkolókkal és a terrorelhárító központ egyik szakemberével. Amit leszűrtem, tanulságképpen: egyik beszélgetőtársamban sem tengett túl az optimizmus, amikor Bosznia-Hercegovina jövőjét firtattam.

Volt, aki a pénztelenséget okolta. Volt, aki a másik nációra mutogatott, és akadtak szép számban olyanok, akik már akkor aggodalmasan emlegették az iszlám ideológia előretörésének veszélyeit. Az ő szavukat látom igazolva, ahogy a balkáni hírportálokat olvasgatom.

A minap szerb és boszniai hírforrások arról cikkeztek, hogy egy szarajevói székhelyű szélsőséges vahhabita Asker nevű „civil szervezet” kiskorú fiúkat toboroz „téli táboroztatásra”, ahol az ideológiai képzés mellett – videóval bizonyíthatóan – harci kiképzéssel megegyező tréninget is kapnak a gyerekek.

A fiúk csoportos okításán többek között napirenden szerepel a nőkkel szembeni erőszak vahhabita értelmezés szerinti megengedhetősége, ami nem csak, hogy elnézi a nőkön alkalmazott erőszakot, hanem egyenesen ajánlja, csak úgy, mint a többnejűséget és a kiskorú lányok tőlük jóval idősebb férfiakhoz való házasságra kényszerítését.

Köztudott, hogy a mára vesztésre álló Iszlám Állam közel-keleti harcosai szivárognak be Európába. Az  ISIS Bosznia-Hercegovinában meghúzódó tagjai fenyegetik a Balkán országait. Szakértők figyelmeztetnek rá: számos terrorista támadás potenciális célpontja lehet a volt jugoszláv térség. Nem tudható előre, hogy mindezen aggodalmas jóslatok mennyire valóságosak, ám árulkodó a tény, hogy az utóbbi időben Bosznia-Hercegovina szerte számos esemény borzolta fel a kedélyeket.

Balra Mátyás végvára, jobbra medresze és mecset. Počitelj. (Fotó: Vermes Tibor)

Az Iszlám Állam propaganda kliséi szerint

Január végén a youtube-on videómegosztó portálon megjelent egy kisfilm, ahol a már említett Asker nevű vahhabita szervezet a legszélsőségesebb iszlám ideológiát és katonai tréninget folytatott 9-17 éves gyermekeknek. A videó felvétel jellegénél és mondandójánál fogva is az Iszlám Állam hasonló filmjeinek mintáját követi.

A mintegy húsz perces videó itt tekinthető meg.

Sajnos nem ez az egyetlen eset, hogy a radikális iszlám fiatalok bevonásával katonai kiképzést lepleznek le a helyi szervek. Ezen kívül Bosznia-Hercegovinában komoly problémát jelent a fiatalkorúak házasságon kívüli kapcsolatokba való kényszerítése, amelyben sárba tiporják az emberi jogaikat és megerőszakolják a kiskorúakat.

Harcosokat nevelnek, és ezt vállalják is

A nagy felháborodást kiváltó vahhabita videó-felvételeken a fiúknak előbb tanítják az iszlám hit alapjait, majd olyan nyitott térbe vezetik őket, ahol a fiúk akadálypályán végzik a katonai alapkiképzéssel azonos gyakorlatokat. A fiúktól hangosan megkérdezik: „Ki vagyunk?” Ezután a fiúk ordítva válaszolnak: „Askers”, ami fordításban katonát, vagyis katonákat jelent. Az Askers egyébként nem is igen leplezi szándékát: már a szervezet logója is szablya alakú, ami – bármennyire is szeretné ártalmatlan, jótékony civil kezdeményezésnek feltüntetni magát – elég egyértelműen hangsúlyozza a harciasságát, vélik a helyzetet ismerő források.

Testi-lelki felkészítés zajlik

A „téli tábor” teljes programja katonai szabványoknak megfelelően van tervezve. Első lépés az „indokrináció”, tehát az adott politikai célnak vagy eszmének alárendelt céltudatos (elő)nevelés. Katonai értelemben: pszichológiai alapú kiképzés a gyerekek részére, egyfajta agymosás.

Majd következnek az erőnléti edzések a laktanyaiaktól semmiben sem különböző akadálypályán. Utána a fiúk megtanulják a harcművészeteket. Erről mintegy húsz perces propaganda videó is készült. Az egyetlen dolog, ami hiányzik a teljes képzéshez: a fegyver. De még fegyverek nélkül is nyilvánvaló a tény, hogy a fiúk katonai formációkban vannak, ami számos szempontból problematikus, vetik fel a helyi média újságírói.

Szarajevóban az iráni kulturális központ. (Fotó: Vermes Tibor)

A rendelkezésre álló információk szerint az Asker civil szervezet székhelye Szarajevóban van, ahol az extrém vahhabita és szalafita mozgalom tagjai gyülekeznek. Nem ismeretes, hogy rendelkeznek-e azzal a jogkörrel, hogy a gyermekeket bármilyen képzésben részesítsék, ahogy az sem tisztázott, hogy a szülők tudják-e, milyen típusú táborban járnak gyermekeik?

A miniszter megszólalt

A helyi média az ügyben megkereste Bosznia-Hercegovina belbiztonsági miniszterét. Dragan Mektić azt állította, hogy nem ismeri az Asker szervezet tevékenységét, nem látta az elhíresült videót, nincsenek információi, de bejelentette, hogy a közvélemény megnyugtatása végett az illetékes hatóságok megvizsgálják mindazokat a tényeket, amelyek az üggyel kapcsolatosak, és ha szükséges, jogi lépések következnek. Mektić ugyanakkor jelezte: személy szerint ellenez mindenféle szélsőséges üzeneteket és tevékenységeket. A szerb állami televízióban sugárzott interjúban aláhúzta: a gyermekekkel való bármilyen céllal történő visszaélés jogellenes, szigorúan tilos, amit megfelelően szankcionálni kell.

A bosnyák kormány hozzáállása sem egyértelmű

Mivel a botrányos felvételt maga a Téli Tábor szervezői hozták létre, és nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem rejtik véka alá tevékenységüket, joggal vetül fel az a kérdés is: vajon a hatóságok által védettnek tekinthető-e a szervezet, és a tevékenységük nem sérti a bosnyák állam Európa Uniós normarendszerhez mind inkább odaigazított törvényes kereteit? A boszniai föderáció szerb és a horvát vezetése is rendre kritikus hangokat hallat, amiért – szerintük – Szarajevó dominánsan muszlim politikai elitje megengedőbb a Közel-Keletről beszivárgó szélsőségesekkel szemben.

Muszlim temető. Valahol Európában... (Fotó: Vermes Tibor) 

2016-ban már felröppentek hírek arról a bosznia-hercegovinai Gornja Maoča településen, Srebrenica közelében, de Podgredinában is olyan vahhabita központok létesültek, zömmel Közel-Keletről érkező pénzeszközök révén, amelyek nem csak állandó szállásául szolgáltak gyanús eredetű csoportoknak, hanem az adott formációk még a kiképzésüket is ott végezték – tudósít a nezavisne.com független hírportál, bizalmas boszniai rendőri-elhárítási dokumentumok információira hivatkozva. Podgredina településen rendszeres hétvégi program gyanánt folyt a vahhabita mozgalomban tevékeny férfiak kiképzése. Azon a helyen egy nagyobb épületben és egy sor környező kisebb létesítményben szállásolták el az önkénteseket, akik a bosnyák terrorelhárítás közbelépéséig komolyabb létszámú csoportokban érkeztek, vélhetően nem üdülés céljából – írták meg a helyi sajtóorgánumok. A központi épületet olyan vahhabita családi házak veszik körül, amiknek lakói a sharia – az iszlám vallási előírásokat, mint kizárólagossággal bíró törvény – szerint élnek.

 

Biztonságpolitikai szakértők szerint a Balkán újból lőporos hordó lehet, tekintettel a mind erőteljesebben terjedő szélsőséges vallási eszmékre, az etnikumok közötti feszültségre és a folyton felmerülő albán kérdésre, amit csak tetéz a régió országainak elszegényedése és a külföldről érkező extrémisták egyre aktívabb jelenléte.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon