Best of Zsoldos Napjaink

Nagyon izgalmas volt számomra a tegnapi Napjaink című műsor. Először is ízelítőt kaphattam abból, hogy mit is jelent a független sajtó. Igaz, hogy a képernyőn látható volt a kijelölt idő, a függetlenség következményeképpen az egyik oldal a semmiből, a műsorvezető belső megérzése alapján kapott plusz egy percet. De az is tetszett, hogy Hajnal meg Ternovácz konkrét és szigorú kérdést kapott, Zsoldos meg Kókai pedig lehetőséget, hogy kifejtse gondolatait.  Miért kell ezen meglepődni? Ez a közszolgálatiság.

Azóta a mozgalmasok kivágták a számukra értékes jeleneteket és használják azokat az online térben, biztos a sajtószabadság és pártatlanság nevében. A Hajnal, ugye, ne beszéljen a mozgalmasok által megvágott Napjainkban. Igazuk is van. Minek meghallgatni a másik felet? Elég ha egy vitaműsorból kivágják azokat a részeket, ahol ők beszélnek. Világos.

Reméljük, sokan megnézik a Zsoldos-részeket. Tanulságos. Ajánljuk mindenki figyelmébe. Aki ismeri Zsoldost, az tudja, hogy az elmúlt húsz évben abból építkezett, hogy ilyeneket csinált, mint most a Napjainkban. Mindig valaki ellen. A kérdés csak az, éppen kit talál meg ellenfélnek, akit monomániásan szapul a zentai fantom, hogy felidézzük egykori nevét a derék punkernek, aki volt már a NER elkötelezett harcosa, CÖF-ös is, hogy most éppen liberális szabadságharcos legyen.

Zsoldos Ferenc tehát rögtön árnyékra vetődött, emberek hűlt helyén rugózott erősen, némi független-objektív műsorvezetői támogatással. Mivel a vajdasági magyar kultúráról nem volt különösebb mondanivalója, elmondta ugyanazt, amit már hallhatott tőle mindenki a videójában. 

De azért  nyögnie kellett Zsoldos Ferencnek valamit az MNT munkájáról, a választásokról is, hiszen elméletileg erről kellett volna, hogy szóljon a műsor. Na és mit mondott Zsoldos? Hogy ő egy szóval sem állította azt, hogy a jelenlegi felállású MNT-nek nincs eredménye, hogy ennek köszönhetően nem beszélhetnénk fejlődésről a szülőföldünkön. Sőt!  Csak az a baj, hogy nem a Magyar Mozgalom, pontosabban nem Zsoldos Ferenc van döntéshozó helyzetben. Mert hát a támogatáspolitika is (!) az ő szakterülete.

Legjobban az tetszett, amikor Zsoldos elmondta, hogy a politikának csak keretet kell adnia, a civileket hagynia kell, aztán meg a jelenlegi MNT bűnének mondta, hogy a nagycsaládosoknak odaadta, úgymond visszatolta civil keretek közé a stratégiát.

Tiszteli, becsüli ő a nagycsaládosokat, de nehogy már ők értsenek legjobban a saját hosszútávú érdekeikhez. Civilként. Ez azért csúcs egy civil vezető részéről.

Vagy lehet, hogy amikor ezt mondta, éppen nem civil volt. Néha gyakran nem nagyon lehet követni Zsoldos gondolatait.

És ott nyerítettem fel a leghangosabban, mikor azt ejtette ki Zsoldos Ferenc a száján, hogy valós konzultációkat akarnak elérni a Magyar Nemzeti Tanácson belül. Kedves listavezető, a Magyar Mozgalomnak 14 (tizennégy) szaktestülete van: mondja már meg nekem, hogy mikor ültek össze utoljára? Istenem!

A Magyar Mozgalom tehát lázad, és Zsoldos Ferenc is, Joó Horti Lívia mellett, depolitizálni kívánja a Magyar Nemzeti Tanácsot. Még egyszer felteszem a kérdést: hol politizáljon a vajdasági magyar ember, ha nem a saját képviselőházában?

No, ezért nem akarom megérteni, hogy miért nevezik ezek az emberek még ma is értelmiségieknek magukat?!

Tehát mit tanultunk meg? Hogy igazából az MNT nagyon is jól végzi a munkáját, ekkora méretű fejlődésről, mint ami az elmúlt évek folyamán történt, soha nem beszélhettünk, de az a szívfájdalom, hogy ebben Zsoldos Ferenc nincs benne, noha az elmúlt négy évben is ott ült az MNT-ben, és mint Hajnal Jenő megjegyezte, be is kapcsolódhatott volna a munkába.

Zsoldos azért toporzékol idegesen, hogy újra helyet kapjon a döntéshozatali rendszerben. De nem is ezt mondta. Konkrétan a pénzosztásról beszélt. Végre, hogy ki merte mondani ezeket a mondatokat, végre, hogy megmutatta az igazi arcát!

Nekem ez a választás egyértelmű.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon