Az összetartozás levelei

Az európai parlamenti választások lezajlottak, most már mindenki lenyugodhat.

Három fontos tényt emelhetünk ki:

  • a Fidesz-KDNP nyert,
  • az eddigi legjelentősebb ellenzéki pártok leszerepeltek,
  • a külhoni magyarok pedig az összetartozásra szavaztak.

A kormányközeli médiumok által jelzett ellenzékváltó hangulat   amelyet az ellenzéki média álhírként kezelt – mégis valós volt. Talán az ellenzéki média nem volt tárgyilagos? Ne adj isten, elvakította a gyűlölet? Mit ne mondjak, meglepő lenne...

Az értékrendi válságban vergődő Jobbik, valamint a patkányozós és ajtónekimenős kommunikációs bravúrjaival kitűnő MSZP leszerepelt. Úgy tűnik, a magyar választópolgárok mégis alaposan átgondolják, hogy kire szavazzanak. Az ellenzéki politikát ezentúl a DK és a Momentum fogja meghatározni. Bár könnyen meglehet, hogy szűkebb keretek között, mint az eddigi ellenzék, ugyanis a DK politikája a határon túliak elleni uszításra alapoz, míg a Momentum, habár nyitottabb, mégis a nemzeti jelentőségű projektek megfúrásával foglalkozik. Nem is beszélve a magyarországi szavazótestülettel nem kompatibilis ideológiai behatároltságáról.

A DK, Gyurcsány-Gyurcsányné érdekszövetség, pedig jelentősen meg tudta növelni a gyűlöletbeszéd mértékét a közösségi hálókon. Persze a határon túliak ellen hergelve a népet. A jelképes beleszólási jog, amit a közjogi értelemben vett nemzetegyesítés adott a határon túli magyaroknak, bizony pár száz  – az állampolgárságot a nemzettel összekeverő –  magyarországi választópolgárt izzó gyűlölettel töltött el. Ezek azok a magyarországi állampolgárok, akik a határon túliak magyarságát kérdőjelezik meg, pedig pont a megkérdőjelezésükből kiindulva, amennyiben Trianon után ők is a határon túlra kerültek volna, már rég nem lennének magyarok. Mert szerintük, akik el lettek szakítva, azok nem lehetnek magyarok. De a gyűlöletpolitika már ilyen: önmagából kifordult.

De nézzük az európai parlamenti választások eredményeit (zárójelben a 2014-es eredményekhez viszonyított változás):

  1. Fidesz-KDNP 52,56% (+1.08 %) 13 mandátum (+1 mandátum);

  2. DK 16.05% (+6.30 %) 4 mandátum (+2 mandátum);

  3. Momentum 9,93% (+9,93%) 2 mandátum (+2 mandátum);

  4. MSZP-Párbeszéd 6,61% (-4.9%) 1 mandátum (-1 mandátum);

  5. Jobbik 6,34% (-8.33%) 1 mandátum (-2 mandátum).

Az Európai Parlamentbe ezúttal nem küld képviselőt az LMP és az Együtt-PM, még a 2014-es választások alkalmával mindkét párt 1-1 mandátumot szerzett.

A 2019-es EU-s választásokon a választási részvétel 43,48% volt, ami jelentős növekedés a 2014-es európai parlamenti választásokhoz képest, ugyanis akkor a választásra jogosultak 28,97% szavazott. Így a magyarországi EU-s képviselők nagyobb legitimációval tudják majd képviselni a magyar érdekeket Brüsszelben. Húsz éve nem volt ekkora kimenetel. 

A vajdaságiak most szavazhattak először az európai parlamenti választásokon, levélszavazat útján.

A levélben szavazók névjegyzékében lévő választópolgárok száma 115 325, amelyből 63 762 szavaztak, ebből 57 777 érvényesen.

A Fidesz-KDNP nemzeti listájára – amelyen Deli Andor, a VMSZ által delegálva, Vajdaságot a befutó 11. helyen képviselte– összesen 55 287 szavaztak levélben, vagyis a levélben szavazók 95,7%-a. Az eredmény nem meglepő, hiszen lényegében csak a Fidesz-KDNP foglalkozik érdemben nemzetpolitikával és van is hozzá kialakított programja. A külhoni magyarok levélszavazatai újra az összetartozást biztosító politikai irányt tüntették ki bizalmukkal, amelyet Magyarországon a Fidesz-KDNP, míg Vajdaságban a VMSZ képvisel.

Itt fontos kiemelni, hogy levélben csak a nem EU-s országokban élő, lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok szavazhattak. Tulajdonképpen Szerbia és Ukrajna kettős állampolgárai. Lévén, hogy Ukrajna még mindig tiltja a kettős állampolgárságot, és a belpolitikai válság a kárpátaljai magyarok megmaradását fenyegeti, az biztos, hogy ukrajnai magyarként nem volt egyszerű szavazni. Ebből kifolyólag nem egyszerű meghatározni azt sem, hogy melyik országból mennyien szavaztak, de azt tudjuk pontosan, hogy a kettős állampolgárságot tiltó országok esetében 1329-en szavaztak.

A levélszavazatokat több módon is le lehetett adni. A szavazólapokat tartalmazó borítékokat el lehetett postázni a Nemzeti Választási Iroda címére, a külképviseletek címére, illetve le lehetett adni a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodákban is, Magyarország területén.

Mindezen adatokból kifolyólag az 57 777 leadott érvényes levélszavazatok zömét, több, mint 50 000 szavazatot a vajdaságiak adták.

Jelenleg az össz adat még tájékoztató jellegű, de a feldolgozottságuk 100%-os.

A többi határon túli közösség esetében, Felvidékről az előző EU-s parlamenti felállásban egy képviselőt delegáló MKP sajnos ezúttal nem érte el a bejutási küszöböt, míg az Erdélyből 5,4 százalékkal a hatodik helyen végzett RMDSZ viszont megőrizte eddigi két helyét. 

Akkor most itt is álljunk meg egy pillanatra: Felvidéken a 2011-es adatok szerint 458 467 polgár vallotta magát magyarnak, tehát többen, mint amennyien mi Vajdaságban vagyunk, ebben egyetérthetünk. Ameddig nekünk van képviselőnk az Európai Parlamentben, addig felvidéki testvéreinknek ez az eredmény nem sikerült, hiszen a Most-Híd párt megosztotta a magyar szavazatokat, így sem ők, sem az MKP nem tudott magyar képviselőt bejuttatni a parlamentbe.Talán az összefogásra, az összetartásra vezethető mindez vissza.

Emígy, nem árt még megemlíteni a külképviseleti eredményeket, amellyel sokszor szoktak példálódzni az ellenzéki térfélen. Itt is a Fidesz-KDNP nyert, ugyanis a 17 485 érvényesen szavazó 41,30%-a választotta a pártszövetséget. A második helyre a Momentum került a szavazatok 29,04%-val, míg a DK és az MSZP is rosszabbul szerepeltek a külföldön tartózkodó magyarok körében, mint az országban, a Jobbik pedig majdnem teljesen eltűnt a maga 2,29%-val. A külföldön tartózkodó magyarok, úgy tűnik, még egyértelműbben kifejezték az ellenzékváltó hangulatukat.

Az európai parlamenti választásoknak vége, folytatódhat a munka. Az eredményekből ítélve, egy nemzetpolitikailag elkötelezett kiállást várhatunk a továbbiakban is a magyarországi európai parlamenti képviselőktől.

Legalábbis a többségüktől.  

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon