Az önimádat újabb kóros állomása

Facebook

November 30-án Szabadkán, a Városháza dísztermében megalakult a Magyar Nemzeti Tanács következő összetétele.

Mint ismeretes, a 35 tagú Magyar Nemzeti Tanácsba harmincan a Magyar Összefogás listájáról kerültek be, a Magyar Mozgalom színeiben öt tanácstag politizál majd az elkövetkező 4 évben. 

Habár ez most részemről elég könnyelmű kijelentés volt, hiszen mi az, ami garantálja, hogy a most bejutott öt ember, ebben a felállásban viszi majd végig a mandátumot?! Semmi! Hiszen amit a Magyar Mozgalomról az elmúlt 3 évben megtanulhattunk az az, hogy a funkciók személyekre való leosztásában nagyon gyengék. Habár az is lehet, hogy eklektikusak – ők biztosan így mondanák. Egyszer még ez, aztán hirtelen amaz a társelnök - de no, legyünk megértőek. Idomulni kell a környezet adta változásokhoz és nem mindenki számára adatott meg az a tehetség, hogy előrelátóan gondolkodjon. Pedig azt hittem, egy valamit is magára adó politkusnak ez kellene, hogy legyen a legfőbb képessége. Bele sem merek gondolni, hogy mi lenne a vajdasági magyar közösséggel, ha rájuk lennénk utalva?! Ahogy fúj a szél, arra dőlnénk mindannyian?!

Kalmár művésznő, aki időnként Janković-fanként műsorvezető a főtéren, időnként szerbül nyilatkozik Maglai mellett a szabadkai kulturális életről, mint a a szabadkai szkupsitna tagja, az MNT alakuló ülésén színművészként lépett fel, a szószéket összekeverve a színpaddal... Erről majd még pár szót.

A megalakulásukról a mozgalmasok egy cuki kis szelfit is készítettek, persze gondosan figyelve arra, hogy a Magyar Összefogás listájáról bejutott tagok még véletlenül se rontsák azon a levegőt. Elnézve a képet, csupa mosoly mindenki. Majdnem mindenki. Nem baj, Géza bácsi, maga levezethette az alakuló ülést, ami méltó befejezése az éppen csak megkezdett MNT tanácstagi pályafutásának. Vagy még pár ülés erejéig maradhat? Mint mondanak a többiek?

Gondolom, nem tétlenkedik az MM frakciója, van itt önreklámozás, Colgate mosoly bőven. Úgy vannak vele, hogy nem érheti szó a ház elejét, mert ilyen nagyon cuki képeket mindig is fel tudnak majd pakolni magukról a közösségi hálókra, aztán meg dolgozzon az, akinek nincs jó szelfibotja. Há' nem?

Az alakuló ülést követően, az MNT megtartotta az első rendes ülését is, melyen egyetlen egy napirendi pont szerepelt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének megválasztása. Miután Kucsera Géza elnöklő – aki láthatóan élvezte ezt a szerepet – megnyitotta a vitát a benyújtott elnökjavaslatról, Hajnal Jenő személyéről, Kalmár Zsuzsanna kért szót, és a szószékhez fáradt. Ahogyan mondta is, színésznőként nem képes kibújni a bőréből és neki bizony szavalnia kell. Ez volt az önreklámozás második állomása. Nem rossz teljesítmény, mit tagadjam, alig 2 óra leforgása alatt. De babám, ez kicsit kellemetlenül sült el!

Épp hogy Zsuzsánk belelendült a szavalásba, rejtett gondolatai utat törtek maguknak a nyilvánosság felé, és lant helyett ő bizony karddal kívánja megvívni a csatákat. Gyorsan megmutatkozott igazi arca, s freudi elszólással lelepleződött a titka. Látszódott is rajta, hogy Petőfi versének elszavalása után, bizony kínosan hagyta el a szószéket, szinte menekülve futott el onnan, és nem is ült vissza a helyére.

De hát kérem, ki kérte, hogy szavaljon?! Vagy ezentúl ilyen irányba fognak elmozdulni az MNT ülései? Hallunk majd még szavalatot? Netán egy tehetségkutató műsorként kellene megélni az ülések élő közvetítéseit? Ilyen módon kell toborozni a rajongókat? Itt és így fognak vevőket találni maguknak? Mégis hova jutottunk? Cirkuszt csinálunk a Magyar Nemzeti Tanácsból?

Zsoldos Ferenc szerint erre van szüksége a vajdasági magyar közösségnek?

Ezzel állítja meg majd a Magyar Mozgalom az elvándorlást és oldja meg a kis létszámú osztályok problémáit? Mit kívántak ezzel üzenni? Ez lenne a követendő péda? Maradjatok itthon és tanuljatok verseket? Könyörgöm! És mégis mit jelent az, hogy Kalmár Zsuzsa színészként nem tud kibújni a bőréből?

Az elkövetkező négy évben részéről csak színészkedésre számíthatunk? Mégis, hol mutatkoznak meg itt a közösségi érdekek? Mégis mikor és hogyan óhajtanak a mozgalmasok tenni a vajdasági magyar közösségért? Mivel tudnak majd hozzájárulni ahhoz, hogy jobb legyen a vajdasági magyar családoknak a szülőföldön való boldogulás? Komolyan mondom, hogy alig találok szavakat arra, amit a mozgalmasok az MNT első ülésén produkáltak. Lesújtó. De mit finomkodok: egyszerűen tragikus, no.

Az meg, hogy Hajnal Jenőre öt érvénytelen szavazat érkezett, egy cseppet sem volt meglepő számomra. Öt érvénytelen szavazat azoktól, akik azt hangoztatták, hogy ők igenis képesek a párbeszédre, az együttműködésre. Nem megszavazni az egyetlen elnökjelöltet, aki az elmúlt 4 év alatt számtalan alkalommal bizonyította elkötelezettségét a vajdasági magyar közösség irányába, aki nem hagyta cserben közösségét egyetlen egy alkalommal se, az önimádat újabb kóros állomása.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon