Árulók és balekok

Felelőtlen gazdaságpolitika, romboló nemzetpolitika. Nagyjából így foglalhatóak össze a Magyar Szocialista Párt politikai mélyrepülésének okai, amelyből a mai napig sem a párt, sem a baloldali elit nem tudta levonni a tanulságot.

Ez látszik a 2018-as magyarországi országgyűlési választások szocialista miniszterelnök-jelöltjének, Szeged polgármesterének, aki '91 óta a szocialista párt tagja, Botka Lászlónak a megnyilvánulásaiban is, ugyanis újabban a saját párttársait és az ellenzéket is árulónak, kollaboránsnak és baleknak nevezi.

A baloldali aspiráns kirohanását két esemény váltotta ki. A szocialista párton belül a viszály almája ezúttal is az ex-szocialista miniszterelnök: vajon Gyurcsány Ferenc felvállalható-e vagy nem. Botka szerint nem, párttársa Molnár Zsolt, a szocialisták elnökségi tagja szerint pedig igen. Botka árulót és Fidesz-ügynököt kiált, Molnár a véleményszabadságra hivatkozik és az MSZP-én belüli polgárháborús helyzetre panaszkodik. A vita a párton belüli testületekből áthelyeződött a médiába, és így már felmerül a pártfegyelem kérdése is Molnár Zsolt esetében.

Mindenesetre Botka is a médián keresztüli üzengetés útját választotta. Ez a politikai kiszorítósdi persze érthető a nagy holdudvarral rendelkező, de a választási kudarcai révén, folyamatosan szűkülő befolyással rendelkező párt esetében. 

Lévén, hogy Molnár Zsolt a budapesti fővárosi közgyűlési frakcióvezető Horváth Csaba emberének számít, itt ismét egy Budapest–vidék ellentét körvonalazódik, csak ezúttal az MSZP-én belül.

És kik a balekok? Botka szerint a Gyurcsányból és immár az MSZP-ből sem kérő Együtt, LMP és a Párbeszéd formálódó szövetsége, az Új Pólus.

Itt Botka játszadozó kis pártoknak nevezi a „balekokat”, akik „boldogok, hogy húszezer ember nézte a Facebook-oldalukon a sajtótájékoztatójukat”, de „saját pártjukat sem tudják irányítani, pillanatnyi érdekeik szerint változtatják az álláspontjukat”.

Az Új Pólus közben már keresi a miniszterelnök-jelöltjét, és kergeti a délibábot, hogy ők váltják majd az Orbán diktatúráját, történetesen egy demokratikus választáson.  És közben a tusványosi provokáció után, készítik a sípokat Szent István-napjára is, hátha ott is kiprovokálnak egy pár nemzeti érzületű embert. Botka húzását pedig, hogy lenyúlta az új pólus márkanevét a világhálón, görénységnek nevezik.

De valójában a frusztráció okait, mely a kirohanást eredményezte, sokkal inkább abban kell keresni, hogy Botka László miniszterelnök-jelöltsége óta az MSZP támogatottsága nem mozdult el a holtpontról, és a most már szalonképes, cuki és egy kicsit balra tolódott második helyezett Jobbik mögött kullog, az azon belüli viszályok és botrányok ellenére is.

A határon túli magyarok riogatásával kampányoló ellenzéki pártok, pártocskák, mozgalmak torzsalkodását elnézve, mi már külhoniak csak egy kávét kérünk (én tejjel és cukorral).

Isten tartsa meg szokásukat 2018-ban is.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon