Amiért én imádkozom Pünkösdkor

Felvillanyozva a választások küszöbén

Minden választás egy komoly megpróbáltatás, erőfeszítés, nem csak a pártnak, de minden szavazónak, akik nem csak málé szájjal hagyják maguk mellett az eseményeket elfutni, hanem úgy érzik, valamit ők is tehetnek sorsuk jobbításában. Ők azok, akik nem politikusként képzelik el magukat, de tisztességes polgári tevékenységük mellett úgy gondolják, hogy a politika sem ördögtől való, hanem kemény erőfeszítés egy jobb, tetszetősebb világ megteremtésére. Főleg, ha az ember kisebbségi létben tengeti mindennapjait, akkor különösen is örül annak, ha akadnak olyan politikai erők, akik az érdekét tudják képviselni.

Itt nem csak arról van szó, hogy jobb oldali meg baloldali eszmék csapnak össze, hanem a 100 éve anyaországuktól elszakított, identitásukat ma is körmük szakadtáig őrző, magyarságukban megmaradt kisebbség jövője a tét.

Nem csak most, minden egyes választáskor, ezért is gondolom azt, hogy a mostani választások felett sem lehet csak úgy felületesen elsiklani.

Igen, tudtam és tudom, hogy nekem is meg kell tennem mindent, hogy magyar képviselők üljenek a megfelelő helyen, hogy mindannyiunknak jobb legyen. Azt is tudom, hogy sosem vagyunk igazán megelégedve, de ilyenkor arra gondolok, hogy Ukrajnában még így sincs, Romániában, ami viszont meg már EU tagállam, tapossák a magyarok jogait, Szlovákiában a fél millió magyarnak püspöke se lehet, mert még az egyház is átitatódott a durva nacionalizmustól. Ha erre gondolunk, akkor mégsem lehetnek az itthoni politikai erővonalak annyira rosszak. Ezért nem kérdés, hogy most is fontos választások elé nézünk, és az sem kérdés, hogy nekünk, magyaroknak továbbra is össze kell fognunk és ezt az összefogás, rajtunk áll. Nem engedhetjük meg azt, hogy mi magunk legyünk a saját halálos ítéletünk végrehajtói.

Örömmel vettem és szinte felkiáltottam az örömtől, amikor láttam a szabadkai VMSZ lista névsorát és megismerkedtem célkitüzéseivel.

Ismét lehet magyar polgármestere a már számomra is elsiratott Szabadkának?

Életem egyik legnagyobb csalódása a földim, a bajmoki családi ügyvédünk, Maglai Jenő volt, akinek sikerült az utolsó reménysugaraimat is kioltani. A sorozatos ballépései vannak a fejemben, és az, hogy ő a maroknyi magyarság megosztója. Hihetetlen az, hogy a hiúság és a gőg milyen károkat tud tenni.

Alázat nélkül nincs hazaszeretet és emberszeretet sem, csak önszeretet. Még ha elvi kérdések is merültek volna fel a balliberális irányba kacsingató Maglai és a nemzetpolitikai irányokat képviselő VMSZ között, akkor is a mi, a vajdasági magyarok érdekeinek, és nem az önös egónak kell első helyre kerülnie. Nincs bajom a másként gondolkodókkal, de tudni kell néha visszalépni egy magasztosabb, nemesebb cél érdekében.

Most ismét lehet magyar polgármestere Szabadkának?

Merjünk nagyot álmodni! Tapossunk hát a gázra és ugorjunk neki! Fogjunk össze! Elég volt a Laban- féle balkáni figurákból!

Mi magyarok meg tegyük már végre félre az önös, gőgös természetünket és lépjünk vissza fél lépést! Ha segíteni nem is tudunk, de ne romboljuk a magyar közösséget! Azért, mert Szabadka lehet európai, s nem csak az épületeink, utcáink, de a város vezetése is.

S ebben nem csak a magyarok érdekeltek.

Kihirdette a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai választási listáját a városi választási bizottság. A VMSZ a 4-es sorszámot kapta. A listavezető Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke. A párt teljes, 67 nevet tartalmazó listát adott át. Második helyen szerepel Kern Imre építésügyi államtitkár, őt követi Nágel János jogász, majd Lovas Ildikó József Attila-díjas író. Horvát Tímea, Szabadka jelenlegi alpolgármestere a lista ötödik helyén szerepel. Pásztor Bálint a Közügyek című műsor felvételén azt üzente a szabadkai választóknak, hogy akik elégedettek Bogdan Laban polgármester munkájával, azok szavazzanak a Szerb Haladó Pártra, akik pedig úgy gondolják, hogy Szabadkát más irányba kell vezetni, azok pedig szavazzanak a Vajdasági Magyar Szövetségre.

Pásztor Bálint, szabadkai listavezető, VMSZ: „Olyan listát állítottunk össze amelyen ismert és elismert személyek vannak. Úgy ítéltük meg, hogy fontos, hogy ilyen személyek is legyenek a listán. Amennyiben a szabadkaiak a Vajdasági Magyar Szövetséget kitüntetik a bizalmukkal és olyan helyzetbe kerülünk, hogy újra polgármestert adhatnánk, akkor én ebben az ügyben sem, ahogy máskor sem a korábbiakban nem fogok a felelősség és a feladat elől elmenekülni, biztosan.”

Európa és ne Balkán!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon