Akkor most diktatúra van vagy a Fidesz elcsalta a választásokat?

Gondolom, sokak számára nem várt végeredménnyel zárultak a Magyarországon most vasárnap lezajlott választások.  

A választások eredményét több oldalról is meg lehet vizsgálni:

1. A kormánypártok, vagyis a Fidesz-KDNP országosan 1 957 000 szavazatot kapott, míg az ellenzék 1 558 000 voksot. A leadott szavazatszámok alapján a Fidesz-KDNP-nek még ma is abszolút többsége lenne a parlamentben.

Tehát ezekből a száraz matematikai adatokból levonhatjuk, hogy a Fidesz-KDNP ezt a választást is megnyerte, majdnem ugyanakkora fölénnyel, mint korábban. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy ez már a tizedik választás Magyarországon 2006 ősze óta, amikor is a Fidesz nyert.

2. Karácsony Gergelyre, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP főpolgármester-jelöltjére összesen 353 593 ezren szavaztak, még Tarlós Istvánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére 306 608 választópolgár voksolt.

Itt jegyezném meg azt, hogy az ellenzék az országgyűlési választások idején is tele torokkal ellenkezett a külhoni magyarok szavazójogának megadása ellen, de hogy az önkormányzati választásokon közel 140 000 külföldi állampolgár szavazhatott, amelyből mintegy kilencvenezer Budapesten él, már nem volt gond. Sőt, külön kampányt is felépítettek rájuk.

3. Budapesten tehát Karácsony Gergely váltja Tarlós Istvánt a főpolgármesteri székben. A 23 budapesti kerületből 14 kerületet az ellenzék nyert, így a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többséggel fog működni.

Izgatottan várom, hogy az egymással állandóan konfliktusban és vitákban álló ellenzéki pártok mégis mit fognak kezdeni a többségükkel a közgyűlésben.

Tarlós István pedig emelt fővel, egyenes gerinccel távozik posztjáról közel 30 év után. Már ezt a magatartást is sok ellenzéki megirigyelheti.

4. A megyei jogú városok és megyeszékhelyek közül tizenhármat a kormánypártiak, míg tízet az ellenzék nyert. A vidéki városokban, kisvárosokban és a falvakban elsöprő többséggel nyert a Fidesz.

Megállapítható tehát, hogy a Fidesz továbbra is erőteljes támogatottságot élvez a vidéken, ahogy a nagyvárosok több mint felében is.

Leszámítva, hogy egy pár megyei jogú városban a jobboldalon kialakult viszály eredményezte a baloldali polgármesterek megválasztását, valamint egy jól időzített botrány, a többi eredményt akár a teljes ellenzéki paletta összefogásának sikereként is elkönyvelhetjük. Tulajdonképpen ez a magyarországi ellenzék jelenlegi teljes támogatottsága. Hogy hogyan is fog működni ez a szivárványos összefogás önkormányzati szinten, majd kiderül az elkövetkező öt évben.

A választások lezajlottak. Érthetetlen, de az ellenzék most nem kérdőjelezi meg a demokráciát. Egy olyan kijelentést sem olvashattunk vagy hallhattunk, miszerint a választási rendszer úgy lenne kialakítva, hogy csak a Fidesznek lejtene a pálya. Akkor most mi van?

Igazából az, hogy mostantól nem lehet mindenért a kormányt elővenni és minden ügyben őket hibáztatni,  ujjal mutogatni rájuk. Most már az ellenzéknek is komoly felelőssége van.

A kormánypártnak azonban jókor jött a figyelmeztetés, mert nem szabad hátradőlni.

A tét 2022.

S egy kiélezett verseny kezdődik.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon