11698 vélemény

Néhány adalék ahhoz, mi jelent(het) biztos pontot a vajdasági magyaroknak

pixabay/Peggy_Marco

A vajdasági magyarok lét- és jogbiztonságra vágynak.

Munkahelyeket akarnak és

alapvetően itthon szeretnének élni és dolgozni.

Féltik a magyar iskolákat és aggódnak a kulturális élet jövője miatt. Legfőképp pedig azt szeretnék, ha továbbra is a biztonság, a megmaradás és a fejlődés jellemezné a politikai képviseletük  prioritását. Támogatják a kis-  és középvállalkozások munkahelyteremtő erejének a növelését. Ezt a közelmúltban elvégzett kutatás is bizonyítja, amely szerint a polgárok fontosnak  tartják  a kis- ésközépvállalkozók adóterheinek csökkentését, a  termőföld hatékony védelmét, a mezőgazdasági kistermelők belső piaci részesedésének erősítését Az előttünk álló választások legfőbb üzenete, hogy a magyarok a Vajdaságban, Szerbiában otthon érezzék magukat. Be akarják lakni a települések, városok tereit, meg akarják mutatni magukat, megmutatni, hogy mennyien vannak, megmutatni, hogy milyenek. Erre a legjobb lehetőség a választásokon való részvétel.

A magyar előjelű  politikai pártok és tömörülések  közül eddig a Vajdasági Magyar Szövetség adta át március 12-én  Belgrádban a Köztársasági Választási Bizottságnak az április 24-re kiírt parlamenti választásokr avonatkozó köztársasági jelölt-listáját, mégpedig  11 698 támogató aláírással.

Pásztor István, a lista átadását követően azt nyilatkozta, hogy továbbra is a vajdasági magyarság megmaradásáért fognak tevékenykedni. A VMSZ elnöke kifejtette: a Vajdasági Magyar Szövetség több mint 20 éve biztospont a vajdasági magyarok életében és továbbra is az marad, az szeretne maradni. A siker, a győzelem most rajtunk, polgárokon múlik,  a mi elszántságunkon, kitartásunkon.

Fontos a vita, a különböző álláspontok ütköztetése, amit manapság leginkább a durva támadások, karaktergyilkosságok váltottak fel, mintha az helyettesíthetné a teljesítményt, a munkát, a jelenlétet. Ugyanolyan álságos megoldás ez, mint az, amikor arra biztatják az embereket -- állítólag a demokrácia féltői --, hogy ne vegyenek részt a választásokon (emlékszünk még erre az akcióra), ugyanis ezzel akarják a saját malmukra hajtani a vizet, relativizálni, megkérdőjelezni a választási eredményt. Logikus: bezzeg, ha a választók elmentek volna (akiket arra biztattunk, hogy ne menjenek), akkor más eredmény születik. A kisebbségi politizálást is utolérte ez a fajta (liberális) filozofálás, emlékszünk még arra, amikor az MNT választási eredmények azért nem voltak kielégítőek, mert igaz, hogy 3-mal több mandátumot szerzett a győztes, de kevesebb szavazattal... mondták azok, akiknek be nem állt a szája a siránkozástól, amit az elvándorlás miatt éreztek... Még a magyar állampolgárságot is elvették volna (persze nekik már évtizedek óta van), nehogy külföldre mehessen a vajdasági magyar dolgozni... 

A választások azért fontosak, mert csak azok biztosítják az érdekérvényesítés lehetőségét. Ezért: 

Legyünk szolidárisak, legyünk bátrak és erősek, fogjunk össze és az eredmények nem maradnak el!

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon