1-HÉT

pixabay

EURÓPA – Csernobil után harminc esztendővel
 
Harminc évvel ezelőtt történt a csernobili atomkatasztrófa.
Néhány felelőtlen szovjet mérnök 1986 április 26-án szabadította el a poklot az ukrajnai atomreaktorban. A robbanás Ukrajna 12 megyéjének 2300 települését sújtotta sugárfertőzéssel. A robbanás okozta radioaktív sugárzás több százszorosan haladta meg a Hirosimára és Nagaszakira dobott amerikai atombombák által keltett sugárzást.
A legújabb mérések alapján az atomkatasztrófa hatása hosszú-hosszú ideig, körülbelül 24 ezer évig fog tartani.
A fertőzött zónát lassan visszafoglalja a természet, tulajdonképpen bizonyos részeken már élni is lehetne, ám a kijevi kormány egyelőre nem tervezi az elidegenítési övezet határainak módosítását. A kevésbé szennyezett területekre fél évszázad múlva vissza lehetne költözni.
 
MAGYARORSZÁG – Paks 2 az extrém helyzeteket is kibírja
 
A csernobili tragédia kapcsán a paksi atomerőmű új reaktorainak biztonságosságának kérdése is felmerült. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztosa arra hívta fel a magyar közvélemény figyelmét, hogy az atomerőmű új reaktorai extrém helyzetekben is megakadályozzák a radioaktív szivárgást. A kormánybiztos többek között azt emelte ki, hogy a tervezés alatt álló és épülő atomerőműveknél harmadik vagy harmadik plusz generációs technológiát választják, a fejlett biztonsági megoldások tervezésekor már a fukusimai atomerőmű baleset tapasztalatait is figyelembe vették. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az Európai Unió 28 tagállamából 14 ország alkalmaz atomenergiát, az európai villamos energia fogyasztás 30 százalékát adja a 140 atomerőműi blokk.
EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Szeptember 11-e titkai

 

Hamarosan kisebb-nagyobb titkokat tudhatunk meg szeptember 11-ről.

Az Egyesült Államok kormánya ugyanis nem sokára arról dönt, hogy nyilvánosságra hozza a 2001. szeptember 11-i terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét a merényletekben. A Capitolium pincéjében, speciális biztonsági berendezésekkel ellátott szobában őrzött dokumentumok fontos információkat tartalmaznak a külföldi támogatás azon specifikus forrásairól, amelyeket a szeptember 11-i gépeltérítők némelyike Egyesült Államokbeli tartózkodása idején élvezett. Az összesen 838 oldalas vizsgálati jelentés huszonnyolc oldalának titkosítását még George W. Bush elnök rendelte el, arra hivatkozva, hogy illetéktelenül nyilvánosságra kerülnének titkosszolgálati források és módszerek.
pixabay
 
EURÓPA – A 14,62 karátos Oppenheimer Blue
 
A Christie’s aukciós ház májusi genfi ékszerárverésén fogja elárverezni a 45 millió frank értékű, legendás kék gyémántot. Az Oppenheimer Blue nevű smaragdcsiszolású drágakő több mint 280 másik tétellel kerül kalapács alá a május 18-i aukción. „Nagyon valószínű, hogy világrekordot fog dönteni” – jelentette ki David Warren, a Christie’s ékszer részlegének egyik vezetője. A drágakő egyébként korábbi tulajdonosáról, „egy rendkívüli szakértőről”, Sir Philip Oppenheimerről kapta a nevét. Az Oppenheimer család generációk óta vezető szerepet tölt be a gyémántiparban, és Sir Philip bármelyik gyémántot megszerezhette volna, de ő ezt választotta tökéletes árnyalata, hibátlan arányai és lenyűgöző formája miatt.
pixabay
AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA – Lángoló folyó Queensland-ben
 
Egy ausztrál zöldpárti politikus felgyújtotta a Condamine nevű folyót Ausztrália Queensland államában. Jeremy Buckingham tettével a metánszennyezésre szerette volna felhívni a figyelmet. A politikus szerint a gáz, amelyet meggyújtott egyértelműen a közelben végzett palagáz-kitermelés sajnálatos következménye. Buckingham szerint a jelenségért egyértelműen a közelben palagázt kitermelő cég tehető felelőssé, mert úgy véli, hogy az éghető metán a földgáz kitermeléséhez szükséges hidraulikus frakkolás során kerül a folyóba. A frakkolás során a földgázt tartalmazó kőzetrétegeket magas nyomású folyadékkal repesztik meg.
pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon