1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG – A fiatalok szakképesítésén múlik a magyar jövő
 
A magyar kormány tavaly indította el a „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” programját. A program keretében megvalósított fejlesztések átadásának első állomását a napokban tartották a felvidéki Révkomáromban. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében többek között arra mutatott rá, hogy magyar jövő csak a magyar fiatalok lehetőségeinek bővítésével lehetséges. Szilágyi Péter azt is kifejtette, hogy a külhoni magyar szakképzés programjának egyik legfontosabb célkitűzése, annak tudatosítása, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek megtartása érdekében már nem elegendő a magyar identitás megerősítését szolgáló oktatás és kultúra támogatása, hanem gazdaságfejlesztő intézkedésekre is szükség van. A tavalyi, 500 millió forintos keretösszegű programnak köszönhetően eddig 345 millió forint értékben kaptak fejlesztési támogatásokat a külhoni magyar régiók szakképzést biztosító oktatási intézményei.
 
EURÓPA – A vízummentesség eltörlését követelik a törökök
 
Törökország egyre erőteljesebben követeli a vízumkényszer eltörlését. Ahmet Davutoglu, török miniszterelnök a vízummentességre vonatkozó ígéret betartását követelte az Európai Uniótól, illetve az Európai Bizottság elnökétől. Jean-Claude Junker szerint azonban a vízummentesség feltételeit egyenlőre nem lehet enyhíteni. Junker azt is leszögezte, hogy Törökországnak az uniós vízummentesség minden feltételét teljesítenie kell. A migrációs válság megoldásában az unió Törökország segítségre szorul. Az ebben az ügyben kötött megállapodás máris meghozta első eredményeit – hangoztatta a bizottság elnöke. Mint ismeretes az Európai Unió és Törökország vezetői márciusban megegyeztek, hogy minden érintett, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnhet a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer
 
.
EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Dolláreső zúdult Hillary Clinton autójára
 
Különös módját választották elégedetlenségük kinyilvánítására egyes amerikai polgárok. A George Clooney filmszínész adománygyűjtő vacsorájára érkező Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiráns autóját ugyanis egydollárosokkal dobálták meg, tiltakozásul a hatalmas összegű kampánypénzek miatt. A tüntetők miközben bankókat dobáltak az autóra, aközben azt skandálták, hogy Clintonnak mennie kell. Hillary Clinton George Clooney és felesége, Amal Clooney meghívására érkezett Los Angelesbe. A sztárházaspár Los Angeles-i villájában a vacsorára szóló legolcsóbb belépőjegy fejenként 34 ezer dollárba, a legdrágább pedig házaspáronként 350 ezer dollárba került. A díszvacsorán sztárok egész sora vett részt: Steven Spielberg filmrendező és felesége, Kate Capshaw színésznő, Jane Fonda színésznő, James Cameron rendező, valamint Jeffrey Katzenberg, a Dreamworks filmvállalat elnök-vezérigazgatója.
pixabay
 
 
ÁZSIA – Japán a tengerfenekére rejtené az atomhulladékot 
 
A japán kormány szakértői műszakilag kivitelezhetőnek tartják azt, hogy a szigetország a tengerfenék alá temesse az erősen sugárzó atomhulladékot. A japán ipari minisztériumnál működő szakértői csoport jelentése szerint a tengerfenék alatt háromszáz méter mélyen alakítanák ki az atomtemetőket, és a szárazföldön működő feldolgozóüzemektől föld alatti alagutakon juttatnák el oda az atomhulladékot. Japánban az öt évvel ezelőtti földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai atombaleset után hatalmas mennyiségű sugárzó hulladék keletkezett, amelyet egyelőre ideiglenes tárolókban tartanak, mivel a helyi hatóságok nagyon kelletlenül fogadnak be saját területükre ilyen anyagokat.
pixabay
 
 
AFRIKA – Az elefántcsont az elefántoké
 
A kameruni hatóságok 2000 elefántagyar és elefántcsontból készült portéka elégetését kezdték el. A hatalmas máglyát a kameruni főváros egy homokos terén rakták az orvvadászat elleni küzdelem jegyében. A hatóságok szerint az orvvadászatból származó termékek egyik legnagyobb tüze lobbant fel Afrika történetében. A lefoglalt elefántagyarakat és elefántcsonttermékeket három napon át égetik. Az elefántagyarak megközelítőleg 3,5 tonnát nyomnak, értékük pedig jó néhány millió dollárra rúg. A Közép-Afrikai térségben vadon élő elefántok száma 2002 és 2012 között kétharmadával csökkent. „Országaink mindegyike többet tud tenni, és többet is muszáj tennie az orvvadászat felszámolásának érdekében” – hangoztatta a helyszínen Samantha Power, amerikai ENSZ-nagykövet.
pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon