1-HÉT

pixabay

KÖZÉP-AMERIKA – Panamázás 
A Mossack Fonseca nevű, panamai ügyvédi irodától 11,5 millió titkos dokumentum szivárgott ki. A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat egy német lap, a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. A mintegy 11,5 millió dokumentum több mint 210 ezer off-shore cég adatait tartalmazza. Az eltitkolt off-shore vállalatokban számos jelentős befolyással bíró politikus is érintett. Többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, Hszi Csin-ping kínai elnök, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király neve is felmerült. A világraszóló botrány első konkrét áldozata Izland miniszterelnöke. Sigmundur David Gunnlaugsson azt követően mondott le miután kiderült, hogy feleségével együtt, érintett a panamai off-shore cégek körüli botrányban. 
 
EURÓPA – Óriásmecsetet építenének a román fővárosban 
Óriásmecset felépítéséről egyeztetett Klaus Iohannis román és Recep Erdogan török elnök Törökországban. Erdogan török elnök a két ország közötti párbeszéd és szolidaritás legszebb megnyilvánulásának nevezte a bukaresti mecset megépítését, Iohannis pedig megerősítette: a terv az építkezési engedélyezésének szakaszába került, ami a főpolgármesteri hivatal hatásköre. Mint ismeretes a román kormány tavaly nyáron 49 évre ingyen, a muzulmán felekezet használatába adott egy 11 ezer négyzetméteres telket a román főváros északi részén, hogy azon a felekezet közhasznú épületeket, többek között egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki. 
pixabay
 
EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Elbocsátási hullám a Boeingnél
4500 fő elbocsátását tervezi az amerikai Boeing repülőgépgyár. A leépítés legnagyobb része a kereskedelmi géptípusok divízióját érinti. A kereskedelmi típusok divíziójából mintegy 4000 embert, a kutatás-fejlesztési és tesztrepülési részlegről pedig körülbelül 500 embert küldenek el. Az elbocsátások után a pozíciókat üresen hagyják, az intézkedés a középvezetőket is érinti. Doug Alder szóvivő szerint költségcsökkentési okok miatt küldik el a munkavállalók egy részét. A világ második legnagyobb repülőgépgyártója egyébként meglepően nagy veszteséget jelent be évről-évre. A pénzügyi hiány fő okozója a kereskedelmi gépek iránti kereslet folyamatos csökkenése.
pixabay
 
 
ÁZSIA – Rejtélyes álomkór terjed Kazahsztánban 
 
Egy titokzatos álomkór terjedt el Kazahsztánban, öntudatlanná téve egy egész település lakosságát. Állítólag vannak, akik napokat, sőt egyesek egy teljes hetet is alszanak egyhuzamban. A felnőttek és gyerekek nem tudnak talpon maradni, összeroskadnak, hallucinálnak, továbbá úgy viselkednek, mintha részegek lennének. Egy nő szerint egy heves esőzéssel kezdődött az egész, amit erős szél kísért, és az emberek egytől-egyig ágynak estek. A nő szerint a légáramlás a falu melletti bánya felől jött. A szovjet érában a bánya körüli terület és település olyan volt, mint most az amerikai 51-es körzet, azaz folyamatosan rejtélyek övezték. A tudósok évekig tanácstalanok voltak, most azt mondják, hogy az álomkórnak a szénmonoxid az oka, ami a bányából szivárog fel.
 
 
AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA, MIKRONÉZIA – Palau elvesztheti a legértékesebbet: a vizet
Az El Ninóként ismert éghajlati jelenség következményeképpen a mikronéziai Palau lakói rövid idő leforgása alatt teljesen kifogyhatnak a vízkészletből. A körülbelül 20 ezer lakosú országban a múlt hónapban hirdettek szükségállapotot a szárazság miatt. A szigeten uralkodó helyzet rendkívül súlyos, mivel, ha a vízfogyasztás továbbra sem csökken, akkor akár két-három héten belül teljesen kifogyhatnak az ivóvízből. E-miatt az úgynevezett Palaui Nemzeti Válságtanács felvette a kapcsolatot a japán és a tajvani kormánnyal, amelyektől eszközöket és ivóvizet remél. Palau kormányzata mellett a Marshall-szigetek és a Mikronéziai Államok Szövetségének vezetése is szükségállapotot hirdetett, de Guam és az Észak-Mariana-szigetek lakossága sem látott sok csapadékot az utóbbi időben.
pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon