1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG – 121 millió euró fejlesztési forrással kevesebb?

Az Európai Unió körülbelül 121 millió euró, avagy mintegy 37,5 milliárd forint, Magyarországnak járó, fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel. Az indoklás szerint a magyar állam különböző szabálytalanságokat követett egyes programok irányítása körül. Az EU akkor kezdi meg az összeg további folyósítását, ha Magyarország kijavítja a szabálytalanságokat, valamint adott esetben büntetést, vagy korrekciót is elfogad. Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében értesítette Magyarországot arról, hogy megszakítja a programmal kapcsolatos kifizetéseket, mivel az ellenőrzés során szabálytalanságokat találtak. Ezeket a szabálytalanságokat Magyarország azonban nem orvosolta a rendelkezésére álló hat hónap alatt, aminek az lett a következménye, hogy a bizottság felfüggesztette a kifizetéseket.

EURÓPA – Csökken a repülőjegyek ára a merényletek miatt

Az egyre gyakoribb öngyilkos merényletek miatt hatalmasat zuhantak a repülőjegyárak. Az árcsökkenés oka egyszerű, mivel egész Európa társadalma veszélyben érzi magát a terrorakciók miatt, ezért rengetegen elhalasztják utazásaikat. Az utóbbi hetekben legtöbb esetben a brüsszeli és az isztambuli úticélok hiúsultak meg, ezért ezekre a járatokra jóval olcsóban lehet repülőjegyet foglalni. A visszaesések miatt, egyes nyaralási célpontokra is olcsón lehet eljutni. Jövő héttől húsz-harminc euróért az érdeklődők eljuthatnak Londonba, Rómába, Bolognába, Nápolyba, Bariba, Athénba vagy akár Korfura is. A hírhez hozzátartozik, hogy a tragikus eseményeket követően részlegesen megnyitotta kapuit a brüsszeli, Zaventem nemzetközi repülőtér is.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Eladó egy amerikai kisváros

Ha valakinek netalán van tartalékban nyolcmillió dollárja és régi álma egy kisváros irányítása, akkor most megvásárolhat egy apró nevadai várost. A Nancy Kidwell és férje, a néhai Slim által 1965-ben alapított Cal-Nev-Ari Las Vegastól 112 kilométerre terül el. A kétszer is megözvegyült alapító már nem tudja fenntartani a települést és ezért szeretné értékesíteni. Az asszony 2010-ben próbált meg először túladni a két négyzetkilométeren fekvő városon, ám akkor nem akadt vevő a 17 millió dollárért kínált területre. A 78 éves nő most nyolcmillió dollárra vitte le az árat, amelyben benne van Cal-Nev-Ari kaszinója, vendéglője, vegyesboltja, tízszobás szállodája, lakókocsiparkja és repülőgép-felszállóhelye is. Ami nem eladó a városban, az maguk a lakók, néhány magántulajdonban lévő otthon, az apró közösségi központ és az önkéntes tűzoltóság.

( foto:Wikipédia )

ÁZSIA – 5000 embert vettek őrizetbe Pakisztánban

A húsvétvasárnap, Lahoreban elkövetett pokolgépes merényletet követően több mint 5000 embert vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok, azonban a többségüket szabadon bocsátották. Csupán 216 gyanúsítottat tartanak továbbra is fogva. A 72 ember életét kioltó merénylet elkövetőjeként a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-i-Talibánhoz köthető, Dzsamáat-ul-Ahrár nevű iszlamista csoport jelentkezett. A terrorszervezet egyik képviselője szerint merényletük „a keresztények és a kormány” ellen egyaránt irányult. Lahore egyébként Pandzsábnak, Pakisztán legnagyobb és leggazdagabb tartományának a fővárosa és egyben Nawaz Sharif miniszterelnök politikai bázisa is. A pandzsáb kormány három napos gyászt hirdetett a terrortámadást követően.

TÁVOL-KELET – Japán katonákat vethet be külföldön, a világháború óta először

Japánban életbe lépett az a nemzetbiztonsági törvénycsomag, amelynek értelmében a második világháború óta először válik lehetővé a távol-keleti ország számára, hogy katonákat vessen be külföldön. A rendkívül népszerűtlen törvénycsomag ellen utcai tiltakozó megmozdulások is zajlottak. Sokaknak ugyanis nem tetszik az, hogy Japán megváltoztatja eddigi pacifista politikáját azáltal, hogy kibővíti a fegyveres erőinek jogosítványait. A törvénycsomag többek között engedélyezi, hogy a japán katonák szükség esetén fegyvert használjanak külföldi fegyveres erők tagjainak védelmében, aminek következtében Japán, a jövőben nagyobb szerepet vállalhat az ENSZ békefenntartó műveleteiben. A jogszabályok lehetővé teszik továbbá, hogy a japán haderő logisztikai támogatást nyújtson az ENSZ Alapokmány értelmében, a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető helyzetben eljáró külföldi csapatoknak.

( foto:pixabay)

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon