1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Húszfős magyar egység indult útra Macedóniába

Magyar rendőrkontingens indult útnak Macedóniába. A magyar egység a macedón-görög határszakaszon fog feladatokat teljesíteni. A magyar rendőrök többek között hőkamerás gépkocsikat, terepjárót és éjjellátó készülékeket visznek magukkal. Papp Károly országos rendőr-főkapitány a kontingens útba indításakor arról beszélt, hogy a néhány hete lezárt macedón-görög határszakasz által jelentősen megváltozott a bevándorlással kapcsolatos helyzet. A rendőrfőkapitány azt is felidézte, hogy Magyarország nem először küld rendőröket Macedóniába, az előző egység február elején tért vissza egyhónapos kiküldetéséből, munkájukról elismerően nyilatkoztak a macedón rendőrök.

EURÓPA, NAGYVILÁG – A Dánok a legboldogabbak a világon

Újra Dánia lett a világ legboldogabb országa. Pontosabban a legutóbbi felmérésekből az derült ki, hogy Dániában él a legtöbb boldog ember. A World Happiness Report Update felmérése 2013-tól 2015-ig vizsgálta az emberek boldogságfaktorát. Dánia a tavalyi győztest, Svájcot utasította maga mögé. Az első két helyezettet Izland, Norvégia és Finnország követi. A boldog skandináv országokkal ellentétben a szír lakosok a legboldogtalanabbak, akik a sor legvégén, a 156. helyen állnak. Őket követi a nyugat-afrikai Togo és Afganisztán, valamint Benin és Burundi. A World Happiness Report jelentése szerint egyébként nem kizárólag a gazdasági hatások befolyásolják egy közösség boldogságát. Bhutánban például a szegénység ellenére is nagyon boldogok az emberek, miközben Magyarországon hagyományosan pesszimisták.

ÁZSIA – KÖZEL-KELET Bosszú Szíriában?

Amennyiben Oroszország kivonja katonai erőit Szíriából egyes terrorszervezetek azon nyomban offenzívát indíthatnak. Az al-Nuszra Front szervezet vezetői szerint az oroszok azért vonják ki erőiket az országból, mert nem akarják a továbbiakban támogatni azt a rezsimet, amely képtelennek bizonyult az elfoglalt területek megtartására. Az iszlamista szervezet parancsnoka természetesen az Aszad vezette kormányra gondolt és emlékeztetett arra is, hogy az al-Nuszrára nem vonatkozik az orosz-amerikai megállapodáson nyugvó tűzszünet. Ennek függvényében offenzívát indítanak Szíriában. Mint ismeretes Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban rendelte el, hogy kezdjék meg a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. Az orosz elnök szerint az öt és fél hónapja megkezdett orosz katonai beavatkozás összességében teljesítette a kitűzött célokat, és a hátramaradó erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése lesz.

DÉL-AMERIKA – Több millióan követelték a brazil elnök asszony lemondását

Minden idők egyik legnépesebb országos megmozdulása zajlott Brazíliában. Több millió ember tűntetett, illetve követelte Dilma Rousseff elnök asszony lemondását. A brazil lakosság egyre nagyobb részét háborítja fel ugyanis az országban uralkodó korrupció. A rendőrség egyébként százötven városban becsülte meg a tüntetők számát. A számítások alapján mintegy 3 millió volt a résztvevők száma országosan. Csak Sao Paulóban félmillióan vonultak fel. A brazil lakosság egy része már korábban is, számos tüntetésen követelte Rousseff távozását, de a tiltakozások tavaly egyre inkább veszítettek lendületükből. Most nyilvánvalóan azért kapott erőre a mozgalom, mert a Petrobras-botrány miatt folyó nyomozásban szorul a hurok azok körül, akik az államfő belső köréhez tartoznak.

AFRIKA – Vadorzók helyett természetvédők estek áldozatul

Évről-évre óriási károkat okoznak Afrika szerte a vadorzók. A természetvédők folyamatosan tiltakoznak a pusztító tevékenység ellen, most mégis ők jártak pórul az orrvadászok helyett. A vadorzók üldözése közben ugyanis tévedésből természetvédőket, pontosabban két olasz férfit lőttek le vadőrök egy zimbabwei nemzeti parkban. Az afrikai országban szafariszolgálatot működtető férfiak, Claudio és Massimiliano Chiarelli, éppen egy vadorzóellenes akcióban vettek részt a Mana Pools nemzeti parkban, amikor hivatásos vadőrök halálos lövéseket adtak le rájuk. A vadőrök zajt hallottak a vadon sűrűjéből, és tüzet nyitottak anélkül, hogy tudták volna, ki van a bokrok mögött. A zimbabwei nemzeti parki és vadőri szolgálat elismerte, hogy tragikus tévedés történt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon