1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Újragondolt idegenforgalmi stratégia

A magyar kormány hamarosan kormánybiztost nevez ki a turisztikai ágazat felügyeletére, valamint újragondolja az ország idegenforgalmi stratégiáját. A kormánybiztos a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve felelne a területtel kapcsolatos állami feladatokért. Az új pozíció által vélhetően megszűnik majd a turizmust érintő állami feladatok megosztottsága. Az elképzelések szerint az új szervezeti rendszer a fejlesztési tárcához kerül. A kabinet továbbá arról is dönthet, hogy az ágazat irányítására külön államtitkárság, vagy helyettes államtitkárság jöjjön létre, vagy pedig a terület közvetlenül miniszteri hatáskör alá tartozzon. Emellett a kormány újratervezi Budapest, a Balaton és a főbb úti célok idegenforgalmi stratégiáját is.

EURÓPA – EU-török megállapodás

A legutóbbi Európai Uniós csúcstalálkozón megállapodás született az EU tagországok többsége és Törökország között a migrációs válság kezelését illetően. A török vezetők pénzügyi támogatásért és az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsításáért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. A legtöbb politikai szakértő azonban meglehetősen szkeptikus a megegyezéssel kapcsolatban. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy szinte lehetetlen lenne végrehajtani bármilyen, a migrációs válság kezelését célzó megállapodást az Európai Unió és Törökország között. Főként azért, mert Törökországban a kellő politikai akarat és a szükséges infrastruktúra is hiányzik az Európába tartó migránsáradat megfékezéséhez.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Bloomberg döntött, nem indul az elnökválasztáson

New York volt polgármestere hosszas gondolkodást követően úgy döntött, hogy mégsem indul az elnökjelöltségért. A milliárdos politikus  hosszú hónapokig tartó találgatásoknak vetett véget bejelentésével és annak ellenére sem száll ringbe a Fehér Házért, hogy hónapokon keresztül készítette elő a terepet az esetleges indulásához. Michael Bloomberg konzervatív társadalompolitikát és liberális gazdaságpolitikát kínált volna a választóknak. Egyik párthoz sem csatlakozva, függetlenként indult volna. Döntését egyébként azzal indokolta, hogy meglátása szerint indulásával a republikánus Donald Trump esélyeit javítaná és ezt semmiképpen sem akarná.

ÁZSIA – Japánban száz napos törvény sújtja a nőket

Azoknak a hölgyeknek, akik újra szeretnének házasodni, a távol-keleti országban száz napot kell várniuk a válást követően. Mindez egyben szigorítást, egyben könnyítést jelent a nők számára, hiszen az eddigi törvénytervezet hat hónapos várakozási időt határozott meg. A módosítást a japánok azután kezdeményezték, hogy decemberben a legfelső bíróság az alkotmánnyal ellentétesnek ítélte a nők hat hónapos újraházasodási tilalmát. Az érvényben lévő több mint százéves törvényt egyébként azért hozták, hogy a válás időszakában fogant gyerek származása ne lehessen bizonytalan. Az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó bizottsága szerint azonban hat hónap száz napra rövidítése nem elegendő, ettől még diszkriminatív marad a törvény, amely szerint a nőnek továbbra is várnia kell a válás után az új házasságig, a férfinak viszont nem.

AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA – Variációk egy nemzeti lobogóra

Új-Zélandon, a világon első alkalommal népszavazással döntöttek az ország zászlajáról. A 4,7 millió választásra jogosult polgár tulajdonképpen arról dönthetett, hogy lecseréli-e az ország jelenlegi lobogóját. Az eredményeket március 24-én teszik majd közzé. A zászló-váltás pártján állók szerint a jelenlegi új-zélandi zászló túlzottan hasonlít az ausztrálra, és a gyarmati múltra emlékeztet, amelyet az országnak maga mögött kellene hagynia. A régi zászló hívei szerint viszont az új lobogó jellegtelen, és csak John Key miniszterelnök próbálja meg általa beírni magát az ország történelmébe. A felmérések szerint a többség arra fog szavazni, hogy maradjon az ország jelenlegi zászlaja. Az új zászló kiválasztása egyébként hosszadalmas és időnként mulatságos folyamat volt. Az emberek ugyanis több mint tízezer pályaművet adtak be, hogy milyen legyen az új zászló. Íme, néhány érdekes pályamű, avagy variáció az ország jelképeinek ábrázolására.

http://postimg.org/image/pqitneog1/

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon