1-HÉT

Beta

MAGYARORSZÁG – Új menekülttáborok épülnek

Újra nő a menedékkérők száma, a menekülttáborok pedig egyre túlzsúfoltabbak Magyarországon. A túlzsőfoltság miatt vélhetően hamarosan új táborok épülhetnek. Az olyan nyitott befogadó állomások mint a Vámosszabadi, a Bicskei és a Nagyfai normál esetben közel 1000 főt tudnak befogadni. Az elmúlt napokban azonban ezekben a táborokban közel 1200-an voltak. Az őrzött központokban mint, amilyen Nyírbátorban, Békéscsabán és Kiskunhalason van pedig körülbelül 450-en voltak, itt a felső határ 488. Mivel ismét sokan érkeznek Szerbia felől, a magyar kormány új táborok létesítését fontolgatja. Körmenden például, két héten belül ismét üzemel majd az ideiglenes nyitott befogadó állomás. A 300-500 fő elhelyezésére alkalmas sátortábor már épülőfélben van.

EURÓPA – Merkel tántoríthatatlan

Angela Merkel német kancellár szerint a görög-macedón határon uralkodó állapotok nem fogják eltántorítani azokat a menekülteket, akiknek nincs maradásuk otthonukban. „Aki az Aleppóra ledobott bombák vagy az Iszlám Állam gyilkosai elől menekül, azt nem fogják sokkolni a görögországi állapotok” - hangoztatta a német kancellár. Angela Merkel továbbra is kitart azon álláspontja mellett, amely szerint a nemzeti határok lezárása nem vezet a menekültválságot kiváltó okok megszüntetéséhez, és aki ilyet tesz, az kockáztatja, hogy hosszabb távon kárt okoz az európai gazdaságnak. „Kancellárként az a feladatom, hogy Németországnak és Európának tartósan jó megoldásokon dolgozzak, és senkit ne hitegessek gyors és egyszerű válaszokkal, amelyek miatt hatalmassá nő a csalódás, amikor kiderül, hogy félrevezetőek” - jelentette ki Angela Merkel.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – „Szuperkedd”

A két eddigi favorit, avagy Hillary Clinton és Donald Trump lett a nyertese az úgy nevezett szuperkeddnek. Mint ismeretes ez a kedd az előválasztási folyamat legfontosabb napja. A republikánusok 595, a demokraták pedig 1015 delegátust, avagy az elnökjelöltet állító országos pártkonvención a jelöltet megválasztó küldöttet, választottak a meg a voksolásokon. A szuperkeddet követően a volt külügyminiszter hét államban, Alabamában, Arkansas-ban, Georgiában, Massachusettsben, Tennessee-ben, Texasban és Virginiában számíthat a delegáltak többségére. Több helyen jelentős fölénnyel nyert. Alabamában 80 százalékos, Georgiában 72 százalékos, Virginiában pedig 64 százalékos támogatottságnak örvendhetett. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump szintén tarolt. Georgiában, Vermontban, Virginiában, Alabamában, Massachusettsben, Tennessee-ben és Arkansas-ban is megszerezte a győzelmet. Vetélytársa Ted Cruz texasi szenátor csupán két államban, Oklahomában és Texasban nyert.

ÁZSIA – Támadás érte India Afganisztáni nagykövetségét

Nagy erejű robbanás történt a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban lévő indiai konzulátusnál. Az afgán hatóságok azonnal lezárták a helyszínt, mivel az érintett városnegyedben más országoknak, többek között Iránnak és Pakisztánnak is diplomáciai képviseletei vannak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanást, és vannak-e áldozatai a detonációnak és a lövöldözésnek. Vikas Swarup az indiai nagykövetség szóvivője megerősítette a támadás hírét, de arról is beszámolt, hogy mindenki biztonságban van. Egy helyi boltos viszont arról beszélt, hogy a robbanást követően sebesülteket látott a közelben. Januárban egyébként egy másik városban, Jalalabadban robbantott az Iszlám Állam. Akkor a pakisztáni nagykövetség volt a célpont.

DÉL-AMERIKA – Korlátozzák a parlament hatáskörét Venezuelában

A venezuelai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy leszűkíti az ellenzék által uralt parlament hatáskörét. A testület diktatórikus döntése alapján a parlament ezentúl csak a végrehajtó hatalmat ellenőrizheti, és elveszti jogát a bírói hatalom és a választási rendszer ellenőrzésére. Ennek értelmében a törvényhozásnak megszűnt egyebek mellett az a jogosítványa, amelynek birtokában eddig minősített többség esetén visszahívhatta a legfelsőbb bíróság bíráit. A legfőbb venezuelai bírói testület ugyanis kulcsszereplő abban a politikai ütközetben, amely az ellenzék által év eleje óta dominált parlament és a Hugo Chávez néhai elnök örökségét ápoló Nicolás Maduro államfő között alakult ki. A dél-amerikai országban a tavaly decemberi parlamenti választások óta feszült a politikai légkör. Akkor a Demokratikus Egység Kerekasztala elnevezésű ellenzéki pártkoalíció pontosan a kétharmados többséghez szükséges 112 mandátumot szerzett, noha ebből három sorsa a mai napig bizonytalan, miután a legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a voksolást az érintett körzetekben.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon