1%

A Magyar Mozgalom a tegnapi napon felhívást tett közzé honlapján, amelyben arra kérik a tisztelt anyaországi polgártársakat, hogy adójuk 1%-ával támogassák a Magyar Mozgalmat, melyet politikai kérdésekben is megnyilatkozó civil szervezetként (de nem pártként!) hozott létre háromszáz, zömében értelmiségi magyar ember.

Hát nem roppant sziporkázóak a Magyar Mozgalom erőlködései, ahogyan azon kombinációk, előre és hátraszaltók is, amiket hétről-hétre produkálnak?* Mintha egy kísérleti tagozat beindítását követhetném figyelemmel. Vagy mintha a fészkéből kirepülő kismadár idétlen szárnycsapásaira kapnám fel a fejemet. Olyanéra, aki sosem tanul meg repülni, aki mindig csak kiesik a fészkéből és rikácsoló segédkiálltásokkal üvölt bele a világba. Megmosolyogtatnak és egész napra jókedvem lesz tőlük.

Az MM-eseknek annyi melléfogásuk volt már, hogy engedjék meg, hogy ebben a témában csak az ehhez szorosan kapcsolódót emeljem ki. Azt, amikor 2017 tavaszán facebookos eseményt hoztak létre (https://www.facebook.com/events/1481648105212737/), hogy első ízben felhívják az anyaországi polgártársak figyelmét arra, hogy hahó, az adójuk 1%-a náluk lenne a legmegfelelőbb helyen. Akkor a meghirdetett eseményen mindössze két személy jelezte részvételét és öten kattintottak az érdekel gombra. Hiába, mindenkit a munkája alapján értékelnek. Kinek az adó 1%-a, kinek az sem.

Persze a jogi oldalát is meg kell vizsgálni a történetnek. Hadd ne mondjam, mennyire átlátszó a felhívásban gondosan kiemelt elhatárolódás attól a szótól, hogy az MM párt lenne. Mert, kérem szépen, nem az. Tudniillik, sosem volt az. Nem ők indultak a választásokon? Nem nekik vannak képviselőjük a vajdasági önkormányzatokban? De nem, ők, kérem szépen, nem párt(!), ők csak a lista nevét adták – hiába, muszáj mindig emlékeztetnem magamat is erre.

Jah, és muszáj reagálnom a zömében értelmiségi kifejezésre is: ha annyian vagytok, amennyien állítjátok, hogy a fenébe nem tudtatok egy szerencsétlen MM-es értelmiségit találni tartományi képviselőnek Korhecz Tamás helyett? Vagy az volt a baj, hogy a sok értelmiségi közül nem tudtatok választani? Na, nem mintha a VMDK-ás Elvegyi Ákos olyan sokat tenne a vajdasági magyarságért a tartományi képviselőházban. De no, ki mint vet, úgy arat, nem?

Noh, hogy visszakanyarodjak a megkezdett gondolatmenetemhez, a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény alapján a rendelkezési jog kedvezményezettjének minősül a két évvel korábban bíróság által nyilvántartásba vett alapítvány, közalapítvány, ha belföldi székhelyű és nyilatkozata szerint közhasznú tevékenységet végez, továbbá alapszabálya, alapító okirata szerint megfelel a Civil tv. 34. § (1) bekezdés d) pontja szerinti feltételnek. A Civil törvénykönyv idevágó pontja kimondja, hogy a közhasznú nyilvántartásba vételhez a szervezet létesítő okiratának tartalmaznia kell, hogy a szervezet közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

Jéé, itt tényleg nincs említve a pártpolitikai tevékenységet folytató civil szervezet. Meccsoda felismerés, ugye?

Ilyenkor szoktam mérges lenni a törvényhozók olykor hanyag hozzáállására és arra, hogy helyet hagynak az értelmezésnek, magyarán mondva a találgatásoknak. Mert én meg vagyok róla győződve, hogy a szja 1%-ának a felajánlását nem a vajdasági politikai csatározások pénzelésére találták ki. A politikai adok-kapok pedig bármennyire is a közderültség kiváltója tud és szokott is lenni, az mégsem közhasznú. **

Ahogy a Magyar Mozgalom sem. Mert, hát uram bocsá', az bizony politikai szervezet. Oszt lehet csűrni-csavarni a dolgokat, de csak mértékkel, mert becsavarodunk. Mert bármennyire is divatosabb civilnek lenni, azért irtó ciki tud lenni, ha fullban nyomassuk a kretént.

Persze ehhez magyarországi partnerszervezetként annak a Délvidékért Alapítványnak is csatlakozni kellett, amely alapítvány elnöke az a Stefaniga Szilárd, akit a zentai Ifjúsági Nyári Játékok egyik szervezőjeként ismerhetett meg a vajdasági nagyérdemű. Ebből kifolyólag egyértelművé válik minden kapcsolat a Magyar Mozgalom és a Délvidékért Alapítvány között, főleg Stefaniga Szilárd és Zsoldos Ferenc társelnök között. Amely kapcsolat bizonyára az erkölcsösségen alapszik. Minden kétséget kizáróan.

A Nyári Ifjúsági Játékokat 2000 és 2012 között rendezték meg a zentai Népkertben, de 2009-ben egy szegedi szervezőgárdához került át a rendezvény szervezése és a továbbiakban a színvonal, ahogy a látogatottság is csökkent, így kihaltak a játékok.

De az ott megszerzett civil barátságokat a politikai kérdések megnyilatkoztatásakor is kamatoztatni kell, ugye Feri? Amúgy gratulálok a társelnöki funkcióban aláírt felhíváshoz. Csupa csoki.

A végére pedig azzal zárnám soraimat, hogy az meg kiváltképp frappáns számomra, hogy a Magyar Mozgalom cselekedeteivel, kinyilatkoztatásaival sosem a közjogi értelemben vett nemzetegyesítés mellett érvel és azért nem is különösebben dolgozik, de a közjogi értelemben vett anyagi egyesítés az most nagyon köllene, mi? A következetesség netovábbjai vagytok, kis aranyoskáim. Elvtelenek, akár a puszipajtásotok, a Jobbik.

 

*Bence tanárnőnek üzenem, hogy háttal nem kezdünk mondatot, de én nem vagyok értelmiségi. Tehát megtehetem. Csókolom.

**Ezen kijelentésemmel melyik értelmiségi kíván vitába szállni?

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon